Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České tanky pomáhají v boji proti Boko Haram, ty čínské byly poruchové

  10:38
Pomoc v pravý čas. Tak v Nigérii hodnotí loňskou zásilku českých tanků a obrněných transportérů, které se zapojily do boje proti extremistům. I proto, že stávající technika z Číny nebyla tak spolehlivá. Podle českých zbrojařů nyní poptávka po dalších bojových vozidlech z Česka vzrostla.
České tanky T-72 by měly pomoci v boji proti islamistické organizaci Boko...

České tanky T-72 by měly pomoci v boji proti islamistické organizaci Boko Haram. Snímek je z nakládání do obřího Antonovu na ostravském letišti (leden 2015). | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Pokud máte odminovací zařízení, Nigérie je vaše země. Válka s africkou pobočkou Islámského státu, která je smrtonosnější než centrála v Sýrii a Iráku, vstoupila do nové fáze.

Na křižovatce v hlavním nigerijském městě Abuji stojí už týdny vůz první pomoci, Ale místní vědí své. „Celé město si povídá, že to je ve skutečnosti zázračné zařízení, které odhalí každé auto, jež by kolem vezlo bombu,“ říká jedna Evropanka, která v Abuji žije.

V ulicích města hlídkuje policie na koních a s neprůstřelnými vestami, mezi auty v zácpách procházejí další policejní hlídky a namátkou kontrolují vnitřek a kufry vozů.

Abuja připomíná Paříž po teroristických útocích. Je to paradoxní výsledek faktu, že Boko Haram je technicky zničena, jak to řekl nigerijský prezident Muhammadu Buhari. Byla vyhnána z území na severu, které de facto ovládala, a je zahnána do nepřístupných pustin u hranic s Kamerunem.

Teroristé shánějí zbraně i v Česku. Válka se musí živit, říká zbrojař

Bylo to během velké vojenské ofenzivy, jíž se zúčastnilo i dvacet českých tanků a obrněných transportérů, dovezených sem loni nakvap pronajatým letadlem z Česka firmou Excalibur Group.

Byly nutné. Boko Haram navenek vypadá jako spolek bosých hrdlořezů na motorkách nebo v pick-upech, ale taky měla ukořistěné nebo z Libye propašované obrněné transportéry, a dokonce pár tanků.

České tanky zřejmě přišly v pravý čas. „Děkuji za pomoc v boji proti extremistům,“ řekl nigerijský viceprezident Yemi Osinbajo. Jeden český diplomat v Nigérii uvedl, že při osobním setkání mu za tanky děkoval i prezident Buhari.

„Naše tanky se zapsaly dobře,“ řekl v Nigérii jeden český zbrojař. „Měli tady čínské tanky, ale ty byly poruchové. Teď mají zájem o bojová vozidla pěchoty a raketomety, což je potvrzení, že se naše tanky osvědčily.“

České tanky T-72 pomáhají v boji s islamisty z Boko Haram.

Místo boje teror

Nyní však Boko Haram změnila taktiku a vysílá sebevražedné atentátnice, aby ukázala, že stále dýchá. Jsou to dívky a ženy, bomby skrývají na těle, maskují je jako nákup, nebo dokonce nesou dítě.

Odehrává se to sice hlavně na severu, ale za poslední dva roky bylo i tady v Abuji patnáct bombových útoků. Při nejhorším z nich zemřelo 88 lidí. Jen minulý měsíc došlo ke dvěma explozím.

V médiích se píše, že islamisté provádějí průzkum pro velký útok: Abuja, která je na pomezí muslimského a křesťanského pásma Nigérie, prý může čekat akci ve stylu, jaké se odehrály v Paříži, Mali či na Pobřeží slonoviny. Nedávno policie oznámila, že odhalila mladíka, který údajně hledal zranitelná místa mezinárodního letiště v Abuji.

Výkladní skříň i trofej

Před hotelem Hilton hlídkují vojáci se samopaly, před vchodem je vystaven obrněný terénní vůz „Made in Nigeria“.

Před vstupy do nákupních center a veřejných budov jsou bezpečnostní rámy, na tržištích hlídkují policejní auta, urychleně se tam montují kamerové systémy a trhovci musí osobně ke vjezdu, aby si vyzvedli vozy se zbožím. Dovnitř nesmí nikdo, o kom by se nevědělo.

„Necítím se tady nijak ohroženě,“ říká však bývalý český elitní policista Karel Matoušek, který v nigerijské metropoli pracuje jako poradce bezpečnostní firmy. Nicméně dodává: „Bezpečnostní agentury tady zažívají velký boom. Abuja je výkladní skříň Nigérie, a tak je víc hlídaná.“ Výkladní skříň by ale byla i cennou trofejí pro spektakulární útok.

Je zřejmé, že i když se válka proti Boko Haram dostala na severu do fáze zametání, hrozba nepřestala existovat, jen změnila podobu. Islamisté z Boko Haram přestali fungovat jako malá armáda, která na motorkách prováděla bleskové nájezdy, při nichž přepadávali celá města a vypalovali vesnice. Zmutovali do podoby al-Káidy a fungují jako teroristé.

Třetina zbrojařů v delegaci

Ale protože vývoj je nevyzpytatelný, nigerijská armáda potřebuje posilovat. V Abuji si podávají dveře zbrojaři z půlky světa. V dvacetičlenné české obchodní delegaci, kterou do Nigérie přivezl ministr zemědělství Marián Jurečka, je téměř třetina zbrojařů, kteří nabízejí vše možné od tanků přes letadla a vrtulníky až po munici, trhaviny, neprůstřelné vesty a stany. „Dodám cokoliv od transportérů pro boj i odminování až po výcvik vojáků,“ řekl jeden z nich.

Nigerijci to budou potřebovat. Jak nigerijská armáda dobývá další pozice Boko Haram, naráží na minová pole. Nebude to jediný problém.

Bezpečnostní poradce Matoušek v Abuji říká: „Boko Haram mění taktiku a učí se hodně rychle.“

30. ledna 2015

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

KLDR otestovala mimořádně velikou hlavici pro střely s plochou dráhou letu

20. dubna 2024  7:02

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...