Hlavní obsah

Miniaturní počítač promění hloupý televizor na chytrý

Novinky, ort

Společnost Zotac odhalila novou počítačovou sestavu, která by měla najít uplatnění u klasických televizorů. Miniaturní stroj poháněný operačním systémem Windows 10 totiž dokáže proměnit hloupé TV na chytré. Upozornil na to server Tech Power Up.

Foto: archív výrobce

Zotac PI220 pico

Článek

Nový počítač Zotac PI220 pico na první pohled připomíná trochu baculatější USB flash disk. Místo USB konektoru však na jedné jeho straně trčí HDMI konektor. Pomocí něj se připojuje celá sestava k monitoru nebo k televizoru.

Ve druhém zmiňovaném případě může sloužit jako HTPC (Home Theater Personal Computer, tzn. domácí počítačové kino). K TV se novinka jednoduše připojí prostřednictvím HDMI konektoru, přičemž napájení obstarává USB port.

Foto: archív výrobce

Zotac PI220 pico

Pod taktovkou desítek

Pracovní tempo u novinky obstarává čtyřjádrový procesor Atom x5, který je taktován v základu na 1,44 GHz. V případě potřeby se ale dovede automaticky přetaktovat až na 1,84 GHz. Dále je k dispozici integrovaná grafika Intel HD, 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Ten je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu SD.

Pokud by se i tak místa pro ukládání multimediálních dat nedostávalo, je samozřejmě možné využít také USB port pro připojení klasického externího disku. Z další výbavy stojí za vyzdvihnutí ethernetový port, wi-fi adaptér 802.11ac a bezdrátový standard Bluetooth 4.0.

Foto: archív výrobce

Zotac PI220 pico

Podobné miniaturní počítače jsou k dostání už nějakou dobu i na tuzemském trhu. Zpravidla jde ale o verze postavené na operačním sytému Android. Novinka od Zotacu se ale chlubí tím, že pracuje pod Windows 10. Je na ní tedy možné provozovat prakticky všechny aplikace stejně jako na klasickém stolním počítači.

Vylepšený model s vodním chlazením

V prodeji by se měla objevit také ještě vylepšená verze nazývaná Zotac PI221 pico. Ta se bude lišit v podstatě jen použitým systémem chlazení. Základní model je totiž vybaven klasickým ventilátorem, zatímco ten vylepšený se chlubí vodním chlazením.

Právě vodní chlazení by mělo být podle výrobce pro použití u televizorů vhodnější, protože je logicky tišší. Při sledování filmů tak uživatele nebude rušit otáčející se ventilátor.

Foto: archív výrobce

Vylepšený model Zotac PI221 pico

Obě novinky by měly být poprvé k vidění na veletrhu Computex. Ten se bude konat tradičně v Tchaj-peji, a to od úterý 31. května do soboty 4. června. Novinářské dny nicméně odstartují již o den dříve, tedy v pondělí 30. května.

Tehdy se patrně dozvíme i informace týkající se dostupnosti a ceny, které zatím zástupci společnosti Zotac drží pod pokličkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám