Zastupitelé KDU-ČSL v Brně rezignují na své posty v Radě města Brna. Primátorova náměstkyně Klára Liptáková ke stejnému kroku vyzvala i ostatní strany a hnutí, které mají v jedenáctičlenné radě své zástupce. Podle Liptákové to má vyřešit patovou situaci, která nastala po dubnovém rozpadu koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Odchodem lidovců do opozičních lavic bývalá koalice fakticky ztratila většinu v zastupitelstvu, o kterou se i přes rozpad koalice opírala ještě na minulém zastupitelstvu. Primátor Petr Vokřál (ANO) označil krok lidovců za překvapivý a destabilizující.

Sama Liptáková se vzdává funkce náměstkyně primátora, z pozic radních odcházejí Vít Beran a Daniel Rychnovský, z postu předsedy finančního výboru rezignuje Jaroslav Suchý. Pět radních má ANO, dva Žít Brno a jednoho zelení. "V radě jsou nyní dva bloky, z nichž ani jeden nemá většinu v zastupitelstvu. Proto odcházíme ze svých funkcí a jsme připravení jednat o vzniku nové koalice," uvedla Liptáková, podle které je však rada i nadále usnášení schopná.

Lidovci v pondělí vyzvali bývalé koaliční partnery, aby funkce také složili a jednalo se o nové koalici a novém rozložení v radě. "Krok lidovců vede k destabilizaci. A pokud jsme vyzvaní k rezignaci, tak my rezignovat nebudeme, protože to bych považoval za totální destrukci. Nikdo není schopen definovat majoritu, která by byla schopná navolit nové vedení města. A dokud to nebude jasné, je nepřístojné tímto způsobem destabilizovat město," zdůraznil Vokřál.

Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) sdělil, že také o rezignaci neuvažuje. "Lidovci v tom případě vyzývají k rozvratu města po vzoru Ústí, kdy by město fakticky neřídil nikdo. Tomu nerozumím. Že odcházejí oni z rady, je jejich rozhodnutí, na ostatní členy rady to nemá žádný vliv," uvedl Hollan. Podle něj budou zbylí partneři nadále zodpovědně řídit město do doby, než zase většinová koalice vznikne. "Na rozvratu města a bezvládí se s lidovci podílet nebudeme," zdůraznil Hollan.

Po rozpadu koalice vznikly dva bloky. ANO zůstalo s Žít Brno a SZ a přibraly ještě TOP 09, ale mezi 55 zastupiteli mají 27 mandátů, přičemž k většině je potřeba 28. Lidovci se spojili s ČSSD a mají 18 mandátů. Protože je obtížné složit většinovou koalici, všech šest uskupení dlouhodobě jedná o vzniku společné šestikoalice.

Zástupci obou bloků se několikrát sešli, ale nedohodli se. Shoda sice panovala u programů, ale rozpory nastaly u rozložení míst v radě. ANO s jeho partnery si chtělo nechat dosavadních osm míst s tím, že by si lidovci se sociálními demokraty měli rozdělit tři lidovecká místa. To však ČSSD s KDU-ČSL odmítají a požadují rozložení podle počtu mandátů v zastupitelstvu. Liptáková řekla, že by odstoupení lidovců mohlo vznik šestikoalice uspíšit. V pondělí odpoledne o ní mají jednat zástupci všech stran.

HNDomácí na Twitteru

Domácí rubriku Hospodářských novin  najdete také na Twitteru.

Koalice se v Brně rozpadla kvůli sporům mezi ANO a KDU-ČSL o zefektivnění chodu městských firem. ANO vyjednávalo s opoziční ČSSD, a proto KDU-ČSL považovala koalici za ukončenou. Sama pak předběhla ANO a dohodla se s ČSSD na spolupráci a hledání nových partnerů. Situaci by mohla vyřešit i kauza kolem zastupitele Tomáše Kratochvíla, který byl zvolen za ANO, ale hnutí ho pak vyloučilo ze svých řad. Kratochvíl, který je nyní nezařazeným zastupitelem, se totiž bude u soudu zpovídat z krácení daně. ANO ho kvůli tomu vyzvalo, aby složil mandát. Pokud by tak učinil, získalo by hnutí dosazením náhradníka Jiřího Faltýnka chybějící mandát k většině. Kratochvíl to však nehodlá až do rozhodnutí soudu udělat a trvá na své nevině.

ANO má mezi 55 zastupiteli 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSl po sedmi, ODS pět, KSČM, SZ a TOP 09 po čtyřech a poslední mandát má Kratochvíl.