Hlavní obsah

Chytrý tampón půjde připojit k mobilu

Novinky, chm

K chytrým telefonům je možné v dnešní době připojit kdeco – různé fitness náramky, teploměry či například různé miniaturní roboty. Nově ale půjdou k mobilům připojit také ženské hygienické pomůcky. Zařízení my.Flow je totiž první chytrý tampón na světě. Informoval o tom server Mashable.

BEZ KOMENTÁŘE: Chytrý tampón my.FlowVideo: Team my.Flow

 
Článek

Za unikátní novinkou stojí parta čtyř technologických nadšenců, není pravděpodobně velkým překvapením, že tři z nich jsou ženy. My.Flow, což mimochodem v doslovném překladu znamená Můj průtok, má za úkol monitorovat a pomáhat řídit menstruační cykly.

„Není nic horšího, než když žena není připravena na svou menstruaci. Následky pak mohou být přinejmenším stresující,“ uvedla k novému projektu Amanda Briefová, spoluautorka chytrého tampónu.

Foto: archív tvůrců

Spoluautorka chytrého tamponu Amanda Briefová (uprostřed) ukazuje prototyp nového vynálezu.

Nenápadný přívěsek na klíče

Zdůraznila, že při návrhu se celý tým snažil, aby bylo použití zařízení pro majitelku co možná nejpohodlnější a nijak ji během dne neomezovalo. Celý systém tedy pracuje s jednorázovými tampóny, ke kterým se připojí pomocí tenkého kabelu bluetooth senzor. Ten je velmi kompaktní a jde přidělat například na kalhoty.

Senzor je schopen analyzovat všechna potřebná data, která následně odešle bezdrátově do připojeného chytrého telefonu. Uživatelky pak mohou pomocí speciální aplikace ve smartphonu sledovat, ve kterých dnech krvácejí intenzivněji a ve kterých méně.

Foto: archív tvůrců

Ukázka mobilní aplikace my.Flow

Program tedy primárně mapuje průběh menstruačních cyklů. Prostřednictvím mobilu pak dovede s dostatečným předstihem upozornit majitelku, že se blíží její dny.

Tvůrci šli však v analytických datech ještě dál, aplikace dokáže pomocí notifikací na displeji chytrého telefonu upozornit i na to, že je pravděpodobně nutné tampón vyměnit za nový. Ohled přitom bere na to, jak moc v daný den žena krvácí.

Když není potřeba zařízení používat, je možné jej připevnit například jako přívěsek na klíče.

Zatím jen prototyp

Chytrý tampón my.Flow je skutečně unikátní vynález, který na trhu zatím nemá obdoby, a některým ženám by mohl skutečně ušetřit starosti. Zda bude úspěšný, ukáže samozřejmě až čas.

V současnosti tvůrci shánějí prostředky na rozjetí masové výroby prostřednictvím akcelerátoru HAX.

Na pultech obchodů by se novinka nicméně podle současných plánů měla objevit v průběhu roku 2017, počítá se přitom s cenou okolo 50 dolarů (1200 Kč). Za tuto částku získají případní zájemci bluetooth senzor a přístup k mobilní aplikaci. Jednorázové tampóny bude nutné dokupovat zvlášť.

Foto: archív tvůrců

Chytrý tampon my.Flow je v podstatě bezdrátový senzor, který půjde snadno zabalit do přívěsku na klíče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám