Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zkoumá racionální nepozornost lidí. Za své objevy dostane český ekonom cenu

Věda

  14:20
PRAHA - Vystudoval prestižní Princetonskou univerzitu ve Spojených státech a jako první český ekonom získal grant od Evropské rady pro výzkum - ekonom Filip Matějka se jako jeden z mála věnuje teorii racionální nepozornosti. V ní zkoumá nepozornost firem a spotřebitelů, ale i voličů, a snadné zneužívání politiky k populismu. Spolu s dalšími pěti mladými vědci dostal cenu od Nadačního fondu Neuron a čtvrtmilionovou prémii.

Volby (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Šestatřicetiletý Matějka vystudoval původně fyziku na Univerzitě Karlově a poté získal doktorát z aplikované matematiky na Princetonské univerzitě. Od roku 2010 působí jako výzkumný pracovník Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR a je členem akademického sboru CERGE-EI.

„Zajímá mě s jakou pravděpodobností si lidé vyberou produkt, který je pro ně horší než nějaký jiný, což je něco všudypřítomného, co klasické ekonomické teorie popsat moc neumí,“ řekl v rozhovoru.

Čeští vědci objevili organizmus, který funguje i bez mitochondrií

Chce zkoumat, jak by měly vypadat veřejné politiky či zákony, když jsou lidé „racionálně nepozorní“ a nejsou schopni je detailně číst. Vytvořil proto matematicko-ekonomický model reálnějšího lidského chování, jakousi teoretickou laboratoř. Díky tomu umí popsat, čemu normální lidé věnují větší pozornost, kdy si rozhodnutí zjednodušují, jaké dělají chyby a na čem prodělávají.

Součástí Matějkova studia je chování nepozorných voličů a politiků, kteří sledují vlastní cíle. Při volbách musejí politici podle Matějky slibovat něco, co mají voliči rádi. Ale nepozornost voličů, kteří stačí sledovat jen návrhy politických kandidátů o tom, co je pro voliče osobně nejdůležitější, de facto podporuje extremismus a populismus, tvrdí.

Populismus

Příkladů populismu využívajícího nepozornosti je mnoho. Podle Matějky tak působí například představy předsedy Hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše o řízení státu jako firmy. Zatímco firma má výhodu, že dělá všechno rychleji a může být první v inovacích, může i rychleji udělat chybu, která ji přivede ke krachu. To si stát nemůže dovolit, uvedl Matějka.

Čeští vědci proti barbarství islamistů. Sestavili mapu zničených památek Mosulu

Ředitel CERGE-EI Michal Kejak považuje Matějku za jednoho z nejnadanějších evropských ekonomů. „Filip Matějka publikuje v nejprestižnějších ekonomických žurnálech a Cena Neuron je dalším potvrzením jeho skvělé práce,“ řekl. Podle ekonoma Jana Švejnara, který je ředitelem Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, se dá i v budoucnosti očekávat, že Matějka bude tvořit na špičkové celosvětové úrovni.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...