Bitva o Fallúdžu. Irácký premiér oznámil ofenzívu, lidé mají opustit město

BOJE s islamisty

Bitva o Fallúdžu. Irácký premiér oznámil ofenzívu, lidé mají opustit městoNOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil zahájení vojenské operace s cílem získat kontrolu nad městem Fallúdža ležícím západně od Bagdádu, které je nyní baštou islamistů. Irácké jednotky „se přibližují k velkému vítězství“ proti Islámskému státu (IS), uvedl Abádí obklopený vojenskými veliteli v televizním projevu.

Armáda již v neděli tamní obyvatele vyzvala, aby město opustili. Ti, kteří nebudou moci odejít, mají vyvěsit bílou vlajku, vzkázala. Fallúdža byla prvním iráckým městem, které IS dobyl v lednu 2014, půl roku před tím, než během drtivého postupu ovládl rozsáhlé oblasti v severním Iráku a sousední Sýrii.

„Hodina osvobození Fallúdži nadešla. Okamžik velkého vítězství se blíží a DAIŠ nemá jinou možnost, než utéct,“ uvedl Abádí na svém twitterovém účtu. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát. Na ofenzivě se podle premiéra podílí armáda, policie, protiteroristické jednotky, místní kmenoví bojovníci i zástupci šíitských milic. „Naším cílem je osvobodit civilisty od represí a terorismu, které má na svědomí DAIŠ,“ dodal Abádí.

Fallúdža leží na řece Eufratu asi 65 kilometrů západně od Bagdádu. Před válkou v ní žilo kolem 300.000 obyvatel. Nyní bylo město obklíčeno iráckými vládními silami a bojovníky koalice šíitských polovojenských skupin.

Organizace spojených národů a mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) minulý měsíc varovaly, že Fallúdža kvůli obklíčení vládními silami čelí akutnímu nedostatku potravin a léků. Pomoc se do města nedostala od prosince, kdy irácká armáda převzala pod kontrolu blízké Ramádí, hlavní město provincie Anbár.

Fallúdža nazývaná „městem minaretů a matkou mešit“ byla těžce poškozena při dvou ofenzivách amerických sil proti povstalcům z hnutí Al-Káida v roce 2004.

Podle premiérova mluvčího Saada Hadísího osvobození města pomůže obnovit normální život v provincii Anbár, kterou islamisté v roce 2014 téměř celou obsadili. Nedávno se iráckým vojákům podařilo získat kontrolu nad městem Rutba na západě země, předtím dobyli Hít severozápadně od Bagdádu. V rukou ozbrojenců je i nadále dvoumilionový Mosul.

Čtěte také: Islámský stát ustupuje. V Iráku opustil město Rutba

Islámský stát vyzývá své stoupence. Zaútočí během ramadánu

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články