Hlavní obsah

Erdogan hrozí zablokováním dohody o migrantech, dokud nebude bezvízový styk s EU

Ankara
Aktualizováno

Turecký parlament zablokuje uplatňování migrační dohody s Evropskou unií, pokud Brusel neumožní Turkům slíbené zavedení bezvízového styku. Podle agentury AFP to v úterý řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Erdogan

Článek

Erdogan podle tureckého listu Hürriyet řekl na summitu OSN o humanitárních problémech, že Turecko nepodnikne další kroky při zavádění dohody o migraci s EU, dokud nedojde k pokroku ohledně liberalizace vízového styku: „Pokud se to nestane (zrušení víz), z parlamentu Turecké republiky nevyjde žádné rozhodnutí, žádný zákon v souvislosti s prováděním dohody o zpětném přebírání osob.”

Erdogan zdůraznil, že Turecko „nebude vyjednávat s EU ohledně jejích teroristických požadavků pro bezvízový styk“, jak napsal list Hürriyet.

Turecký prezident si také stěžoval, že zatím nedostal peníze z EU, které mají plynout z dohody. Erdogan se takto vyjádřil před středečním zasedáním parlamentu, které povede. Bude na něm schvalován nový kabinet vedený novým premiérem Binalim Yildirimem.

Yildirim přitom uvedl, že má zájem v cizině „zvětšit počet přátel a snížit počet nepřátel“.

Architekt dohody ve vládě skončil

Nový kabinet ovšem ukazuje, že Erdogan se odklání od dojednané dohody. Premiér Ahmet Davutoglu, který překvapivě podal demisi, byl považován v EU za klíčovou postavu pro jednání s Tureckem.

V novém 26členném kabinetu bude devět nových ministrů, další čtyři si vyměnili posty. Mezi těmi, kteří končí, je však i ministr pro záležitosti EU Volkan Bozkir, který patřil k hlavním architektům stávající dohody s EU o migrantech, na jejímž základě má Turecko dostat tři miliardy eur.

Dohoda také zahrnuje bezvízový styk s EU, který si přála Ankara od června, jenomže nesplnila pět z 72 podmínek Bruselu a do té doby o ní nechce jednat Evropský parlament.

Reklama

Související články

Turecký prezident schválil novou vládu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý schválil novou vládu sestavenou jeho spojencem a novým premiérem Binalim Yildirimem. Erdogan povede první schůzi...

Výběr článků

Načítám