Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hotovo. Mourinho podepsal s Manchesterem United smlouvu na tři roky

Sport

  14:54
MANCHESTER - Novým trenérem fotbalistů Manchesteru United se podle očekávání stal José Mourinho. Třiapadesátiletý portugalský kouč s klubem podepsal tříletou smlouvu s opcí a u pátého týmu uplynulého ročníku anglické ligy nahradí Nizozemce Louise van Gaala. Klub o dohodě informoval na svém webu.

Trenér Chelsea José Mourinho. foto: Reuters

„José je prostě a jednoduše nejlepší trenér v dnešním fotbale. Vyhrál trofeje po celé Evropě a samozřejmě dobře zná i Anglii, když zde získal tři mistrovské tituly,“ uvedl v prohlášení výkonný místopředseda United Ed Woodward. „Trénovat Manchester United je pro mě čest, protože má kouzlo a šarm jako žádný jiný klub na světě,“ řekl Mourinho.

Pro portugalského kouče jde o druhé angažmá v Premier League. Za sebou má dvě působení v Chelsea, kterou loni dovedl k titulu a ligu s ní vyhrál už v letech 2005 a 2006. Nejvyšší soutěž Mourinho ovládl také s Realem Madrid, s Portem a Interem Milán přidal i triumfy v Lize mistrů.

Mourinho si zahrál v Praze. Místo zápasu ale natáčel reklamu na Ligu mistrů

Van Gaal vedl United od května 2014, kdy nahradil Davida Moyese. V uplynulém ročníku anglické ligy obsadil s týmem páté místo a nepostoupil do Ligy mistrů. S klubem sice vyhrál Anglický pohár, ale přestože šlo o první trofej pro United od odchodu slavného trenéra Alexe Fergusona, byl odvolán.

„Nechci myslet na předchozí tři roky,“ uvedl Mourinho v rozhovoru pro klubovou televizi. „Myslím, že jsem do United přišel ve správnou chvíli mé kariéry. Velké kluby musí mít nejlepší trenéry a myslím, že jsem připraven a jsem šťastný,“ řekl portugalský kouč, který by si měl podle médií vydělat za tři sezony 30 až 45 milionů liber.

Autor: