Hlavní obsah

Hackeři budou mít těžší práci. Microsoft zakáže jednoduchá a hloupá hesla

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft se bude snažit co nejvíce ztížit práci počítačovým pirátům a kyberzločincům. Svým uživatelům proto zakáže používat jednoduchá a hloupá hesla. Proniknout na účet, který je chráněn například postupně jdoucí číselnou řadou, je totiž otázka pár sekund.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americký softwarový gigant se podle britského deníku The Independent odhodlal poté, co se na černém trhu objevily k prodeji desítky miliónů hesel ze sítě LinkedIn. Jejich analýzou se totiž ukázalo, že s vytvářením hesla si příliš lidí hlavu neláme.

Statisíce lidí používaly k zabezpečení svých účtů jednoduché heslo 123456 nebo nepříliš originální linkedin (název profesní sítě, ze které data unikla) či password, což v překladu znamená jednoduše heslo. [celá zpráva]

Jednoduchá hesla jsou hazard

Používat podobná hesla je přitom podle bezpečnostních expertů hazard. „Stejně jako počítačoví piráti analyzujeme přihlašovací údaje, které uniknou na internet. Není žádným tajemstvím, že totéž dělají počítačoví piráti,“ uvedl Alex Weinert ze společnosti Microsoft a hned doplnil: „Zlí hoši pomocí těchto údajů organizují své útoky.“

Řešením je podle něj podobně jednoduchá a hloupá hesla jednoduše zakázat. „Když je uživatelé nebudou moci používat, jen těžko pak podobné úniky ohrozí jejich uživatelské účty,“ doplnil Weinert.

Narážel přitom na to, že podobně jednoduchá hesla používají lidé prakticky na všech webových službách. Je totiž vcelku běžné, že uživatelé zabezpečují stejným heslem různé internetové účty.

Čtyřmístný kód rozlouskne PC za 1,5 minuty

Bezpečnostní experti odolnost takto jednoduchých hesel testovali už dříve. Za pouhých deset hodin se jim na sestavě v hodnotě bezmála tří desítek tisíc korun podařilo s volně dostupnými aplikacemi bez velkých obtíží prolomit 200 tisíc hesel.

Tento test ukázal, že složitější je pro počítačové piráty prolamovat delší hesla. Například čtyřmístný kód složený jen z malých písmen abecedy zvládne průměrná sestava rozlousknout za 1,5 minuty. Na osmimístné heslo však již potřebuje 2,5 hodiny. [celá zpráva]

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako je například heslo) nebo pouhou posloupností číslic.

Kdy přesně Microsoft jednoduchá a hloupá hesla zakáže, zatím není jasné. Otazník také visí nad tím, zda se to bude týkat pouze jeho e-mailové služby, nebo i dalších služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám