Rakovina nejvíc ohrožuje mladé lidi do 24 let. Větší šanci na přežití mají dokonce i děti

Zahraničí Zahraničí
28. 5. 2016 11:04
Lidé ve věku 15 až 24 let jsou podle poslední studie britských lékařů nejvíce ohroženou skupinou, co se úmrtí na nádorová onemocnění týče. Větší šanci přežít některé druhy rakoviny mají dokonce i malé děti. Vyplývá to ze statistických údajů nasbíraných v 27 evropských zemích. Na tom, co je příčinou, se lékaři zatím nedokáží shodnout.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Londýn - V Evropě umírá příliš mnoho mladých lidí na rakovinu, zjistili britští lékaři. Podle nich je šance na přežití některého z nádorových onemocnění vyšší dokonce i u malých dětí.

Ve výzkumu, zveřejněném v odborném časopise The Lancet Oncology, hovoří o tom, že riziko úmrtí například na leukémii je mnohem větší mezi pacienty ve věku od 15 do 24 let.

Odborníci, kteří za průzkumem stojí, se domnívají, že jedním z důvodů může být i otálení v návštěvě lékaře a následně příliš pozdní diagnóza.

"Musíme zjistit, zda se adolescentům daří hůře v důsledku léčby na klinice, nebo je to proto, že jsou biologické procesy u těchto věkových skupin tak zásadně odlišné," cituje BBC Alana Worsleyho z britského střediska na výzkum rakoviny.

Britští vědci postavili studii na tom, že porovnali data z 27 evropských zemích o 57 000 nemocných dětí a 312 000 dospívajících a mladých lidí do 24 let trpících některým druhem rakoviny.

Přestože zjistili, že procento těch, kteří během pěti let nemoci podlehli, je obecně vyšší v první skupině, je to dáno pouze lepší prognózou.

U konkrétních typů nádorových onemocnění se karta obrací. Na osm běžně se vyskytujících druhů rakoviny umírá mnohem více dospívajících a mladých lidí než dětí. Ve většině případů se jedná a rakovinu krve.

Ze studie ale vychází i dobré zprávy. Ačkoliv malé děti s rakovinou žijí déle, celkový počet mladých pacientů do 24 let, kteří přežijí alespoň pět let od diagnózy nádorového onemocnění, napříč Evropou pomalu ale jistě stoupá.

Úmrtnost klesá, i s nádorem, který není úplně vyřešený, žijí lidé delší dobu, to je dobrá zpráva, říká onkoložka Petra Tesařová. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy