Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Monaka F1 2016: Lewis Hamilton porazil Daniela Ricciarda

Aleš Dragoun
Diskuze (25)
Monacké knížectví vidělo spoustu deště a honičku Hamiltona s Ricciardem. Lepší byl Brit, Australanovi prohráli závod nepřipravení mechanici. Skvěle jel třetí Pérez.

Na první pozici startovního roštu stál poprvé v životě Daniel Ricciardo, který ve včerejší kvalifikaci zajel nejrychlejší čas, na jeho super kolo neměl nikdo. Proč nevyhrály mercedesy? „Byl lepší,“ prohlásil stručně a jasně Niki Lauda. Red Bull oficiálně před závodem potvrdil, že i příští rok bude odebírat agregáty Renault a prezentovat je pod značkou TAG Heuer. Francouzské motory se ale stěhují zpátky i za piloty Toro Rosso, juniorka letos používá loňské pohonné jednotky Ferrari.

Otázkou také bylo, zda zaprší. Zatímco včera panovalo v Monte Carlu nádherné počasí, dnes ráno se z nebe spouštěl déšť. A pokračoval i odpoledne. Bylo jasné, že se bude startovat za safety carem. Vyhraje poleman Ricciardo, který to potřetí a zatím naposledy dokázal před dvěma lety v Belgii?

Fernando Alonso řekl na startovní rovince Martinu Brundleovi: „Zvítězit může každý“. V takových přírodních podmínkách určitě. Odjede se celý závod, nebo bude zkrácena, protože uběhne dvouhodinový limit?

Verstappen s Nasrem, kteří měli stát na konci gridu, vyjeli do závodu z boxů. Zbytek vyrazil za stříbrným mercedesem čerstvého oslavence Bernda Mayländera (je mu dnes 45 let). První, kdo se octl v problémech, byl Kvjat, který padal polem a rychle tedy zahnul do boxů. Vyměnili mu volant, ale auto moc nefungovalo ani dál. Dokonce se znovu objevil u mechaniků, ale pit lane pouze projel a pokračoval.

Závod byl skutečně odstartován na konci 7. okruhu. Procedura nevyšla Jolyonu Palmerovi, který na cílové rovince políbil svodidla, vůz uklouzl na zebře a byl neovladatelný. Tentokrát byl vyhlášen jen virtuální safety car. Button, Magnussen a Nasr překvapili, protože si zajeli pro přechodné obutí. Jenson vzápětí zajel nejrychlejší kolo. U Grand Hotelu havaroval Räikkönen a zbrzdil Romaina Grosjeana. První si pro nové gumy ze špičky zajel ve 14. kole Vettel.

Hamilton předjel Rosberga v kopci ke kasinu, ale tohle vypadalo spíše jako stájová režie, Nico byl hodně pomalý. Ricciardo v tu dobu vedl už o 13 s. V 21. kole odbočil k mechanikům pro přechodné gumy Rosberg, trať skutečně rychle osychala a pršet přestalo. Vysvitlo dokonce i slunce. Kvjat urputně bojoval s Magnussenem, několikrát do něj ťuknul a nakonec se při pokusu o předjížděcí manévr nevešel do Rascasse. Další zkrat mladého Rusa! Také Ricciardo zajel pro gumy, ale Hamilton zůstával na mokrých a dostal se do vedení. Jenže Australan ho rychle stahoval.

Závodní stopa už byla suchá a jezdci nazouvali měkké či superměkké slicky. Lewis tak učinil v 31. okruhu stejně jako Rosberg, Ricciardo na své „botičky“ musel čekat. Mechanici je neměli připraveny! Hamilton se tak dostal znovu do čela, ale Daniel jej brzy dojel. V Mirabeau se potkal s bariérou Kevin Magnussen, ale pokračoval ještě chvíli dál. Havaroval Max Verstappen, který už se protlačil do Top 10. Na skoro stejném místě u bazénu jako v kvalifikaci.

Ricciardo se s druhým místem nesmířil, ale Hamilton jej v jedenácté zatáčce zavřel. Rozdíl mezi prvními dvěma se pak natahoval. Třetí byl v tu chvíli Sergio Pérez a čtvrtý Sebastian Vettel, Rosberg spadl až na šestku za velmi dobře jedoucího Alonsa. Srazily se oba saubery, hůře dopadl Felipe Nasr, i když Marcus Ericsson byl snad až příliš optimistický. FIA musela uplatnit už potřetí virtuální safety car. Mezi dvojicí na čele zdaleka rozhodnuto nebylo, ale Ricciardo se dopouštěl drobných chybek a vždy ztratil. S bariérou se potkal i Gutiérrez.

Rosberg se pokusil předjet Alonsa, ale získal v šikaně za tunelem výhodu, takže se musel vrátit na původní pozici. Málem pak neodolal Hülkenbergovi. Při stíhání třetího Péreze Vettel v 65. kole krotil neposlušné ferrari, u kasina probrzdil a pak se potýkal s přetáčivostí. Pochopitelně ztratil, i když předtím zajížděl jedno nejrychlejší kolo za druhým.

Ricciardo kontakt s Hamiltonem nedržel a bylo rozhodnuto. Ke konci závodu se ještě rozpršelo, ale na výsledky už to vliv nemělo. Obhájce titulu vyhrál letos poprvé a v Monaku po osmi letech. Dosáhl 44. triumfu v kariéře, shodného se startovním číslem. Daniel Ricciardo se musel spokojit se stříbrem. Vettel Péreze nedojel, ale Hülkenberg dostal Rosberga, Nico tedy skončil až sedmý!

VC Monaka F1 2016 – Pořadí v cíli
1.Lewis HamiltonMercedes1:59:29,133 h
2.Daniel RicciardoRed Bull – TAG Heuer+7,252 s
3.Sergio PérezForce India – Mercedes+13,825 s
4.Sebastian VettelFerrari+15,846 s
5.Fernando AlonsoMcLaren – Honda+1:25,076 min
6.Nico HülkenbergForce India – Mercedes+1:32,299 min
7.Nico RosbergMercedes+1:33,290 min
8.Carlos SainzToro Rosso – Ferrari+1 kolo
9.Jenson ButtonMcLaren – Honda+1 kolo
10.Felipe MassaWilliams – Mercedes+1 kolo
11.Valtteri BottasWilliams – Mercedes+1 kolo
12.Esteban GutiérrezHaas – Ferrari+1 kolo
13.Romain GrosjeanHaas – Ferrari+2 kola
14.Pascal WehrleinManor – Mercedes+2 kola
15.Rio HaryantoManor – Mercedes+4 kola
DNFMarcus EricssonSauber – Ferrariodstoupil
DNFFelipe NasrSauber – Ferrariodstoupil
DNFMax VerstappenRed Bull – TAG Heuerhavárie
DNFKevin MagnussenRenaultodstoupil
DNFDaniil KvjatToro Rosso – Ferrariodstoupil
DNFKimi RäikkönenFerrarihavárie
DNFJolyon PalmerRenaulthavárie

F1 2016 – Celkové pořadí jezdců
1.Nico Rosberg106
2.Lewis Hamilton82
3.Daniel Ricciardo66
4.Kimi Räikkönen61
5.Sebastian Vettel60
6.Max Verstappen38
7.Felipe Massa37
8.Valtteri Bottas29
9.Sergio Pérez23
10.Daniil Kvjat22
11.Romain Grosjean22
12.Fernando Alonso18
13.Carlos Sainz16
14.Nico Hülkenberg14
15.Kevin Magnussen6
16.Jenson Button5
17.Stoffel Vandoorne1

F1 2016 – Celkové pořadí týmů
1.Mercedes188
2.Ferrari121
3.Red Bull - TAG Heuer112
4.Williams - Mercedes66
5.Force India – Mercedes37
6.Toro Rosso – Ferrari30
7.McLaren – Honda24
8.Haas – Ferrari22
9.Renault6

Foto: Jiří Křenek

Aleš Dragoun
Diskuze (25)
Avatar - AUDIRS6
29. 5. 2016 22:08
Re: Kdo chce sledovat nový Top Gear
Diky moc !
Stihol som poslednych trapnych cca 10 min.
Teraz tam ale ide vec !!! - dokument o bitve o Jutsko !
Asi najbrutalnejsia namorna bitka modernych a mozno aj vsetkych cias. :-! :yes:
29. 5. 2016 21:31
Kdo chce sledovat nový Top Gear
[odkaz]
29. 5. 2016 21:27
Re: Chudák Rici
Uzavřeno ;-) Pozici nezískal, protože byl pořád před ním, a časovou taky ne, páč to řešili komisaři a hlavně to bylo vidět ;-)
Avatar - AUDIRS6
29. 5. 2016 20:20
Re: Chudák Rici
casovu a pozicnu. Takze keby sme sa v tom mali prplat aj dalej, neviem, ci by sme po zhodnoteni vsetkych udajov ( ktore ale nemame ) nedospeli k tomu, ze inac by Lewis tu poziciu stratil... ;-)
Ale ako hovorim, Riči je smutny a naßraty ale ja nebudem ten, kto povie, ze za to moze Lewis. No a na tom by som to pre dnesok uzavrel... ;-)
29. 5. 2016 20:17
Re: Chudák Rici
Jak ukázal Palmer, tak přechod na sliky nešel zas tak uspěchat.