ONLINE CHAT
Dobrý den, oprava neboli kutání na R7 je opravdu neskutečné. Rozkutali spousty kilometrů, ale pracuje se jen někde a hlavně jen občas. Tradiční cedule : Technologická přestávka, tak ta je tam snad od začátku. Kdy prosím skončí na R7 tahle "prasárna" co se tam ted děje? Ráda bych se někdy dostala včas do práce, což se už dost dlouho nestalo. Mimoto hned navazuje další zůžení na D7, kde se pro změnu zase vyměnují svodidla. Je až neskutečné, jak někdo od stolu vůbec nepřemýšlí a pustí souběžně dvě takové opravy zároveň. Dovedete si představit, kolik hodin denně strávím na cestě z Loun do Prahy a zpátky? (Petra)
Foto
Dálnice D7 má nevděčný osud, protože není součástí evropské sítě TEN-T a nemůžeme tam použít evropské peníze. Snažíme se dálnici dát dopořádku z národních peněz. V tomto roce zahájíme další dva úseky a bude platit to, co jinde, aby se tam pracovalo na dvě směny. Děkuji všem za otázky a přeji klidný víkend.
dobry den pane mynystre mam kamaráda a ten bydli primo u dalnice d1 postavyly mu tam novou stenu proti hluku a je to ještě horsi dal mu to vůbec nevycistily od stromu všechno mu lita do zahrady je stoho nervozni a ještě dost nemocny snad mu pomůžete sou to popuvky u brna nikdo mu nechce pomoct dekuji(roman krejci)
Foto
To je mi líto. Protihlukové stěny se osazují v souladu s vyhláškou o ochraně veřejného zdraví. Jestli je tam nějaký problém, tak nám napište na ministerstvo dopis a budeme se snažit Vám pomoct.
Dobry den, mam fiat 500x a na internetu jsem se docetl, ze v nich je taky podvodny software snizujici emise zmerene v laboratorich. Je to pravda? Budou se take svolavat?(Karel Novotny)
Foto
Situaci sledujeme a budeme informovat naše řidiče.
Dobrý den, níže uvádíte, že VW auto upraví tak, aby vyhovovalo zákonu, to tedy znamená , že automobily opatřené podvodným SW nejsou v souladu se zákony? Děkuji za odpověď.(Jaroslav Novák)
Foto
Nejsou v souladu s homologací.
Vaše vyjádření k radarům v zúžených úsecích na D1 je hloupé. Kolik bylo ohroženo pracovníků stavby a kolik nehod vzniklo nesmyslným prodlužováním předjížděcího manévru v zúženém pruhu v důsledku nečekaného vybočení kamionu, apod.?(Petr)
Foto
Měli jsme nehody, kdy skončil kamion ve výkopu mezi pruhy a bohužel máme i mrtvé pracovníky, kteří byli oběti nehod ve zúženích. Situace se zlepšila po zavedení pevných bariér, ale i ty jsou nedostatečné. To máme počkat, až bude víc mrtvých, než uděláme další krok?
V Anglii údajně schválili zákon, že opravy silnic MUSÍ probíhat nonstop, tedy i o víkendech. U nás se opravuje v pracovní době - tedy ve špičce. Oprava a zácpy pak trvají 2-3x déle. Naprostý Kocourkov...(Lucie D.)
Foto
Tak mi prosím takový zákon pošlete. Já prosazuju, aby se pracovali i v noci, ale obce podél staveb tuto snahu blokují, protože nechtějí, aby se zvýšily hlukové limity v noci. V každém případě požaduji, aby se pracovalo na dálnici D1 ve dvou směnách. Vážená Lucie, pro Vás nebyl Kocourkov, když se nepracovalo a neopravovalo vůbec? Hezký den :-)
Pane ministře, jak vypadá veřejná soutěž na mýtný systém? Uz jste ve funkci dostatečně dlouho,abyste se přestal vymlouvat na své předchůdce.(Ivana Pikorilova)
Foto
Dobrý den, já se na své předchůdce nevymlouvám. Upřímně řečeno, to ani nejde. Já jsem pouze popsal fakt, že kontrakt, který byl podepsán před deseti lety, se nedá téměř vypovědět. Dělám kroky k tomu, abychom mýto dál vybírali. Víte, i ministr musí dodržovat zákony a platné smlouvy. Tuto situaci by měl vysvětlovat někdo, kdo to v roce 2006 podepsal. Veřejnou soutěž připravujeme a vypsali jsme už soutěž na mýtného poradce.
Domníváte se, že by majitelé vozidel postižených kauzou Dieselgate měli mít právo vrátit vozidlo, jak v kauze Dieselgate nedávno rozhodl německý okresní soud?(nespokojený spotřebitel)
Foto
Otázku vracení výrobků řeší naše zákony a je potřeba posoudit, jak moc toto vadí provozu vozidla a jeho používání. Fakt, kolik lidí se zúčastní svolávacích akcí ukazuje na to, že to Čechům nevadí.
Uvažujete o zřízení státního orgánu, který by měl pravomoc svolat povinnou svolávací akci (obdobu německého KBA)? (Bohumil)
Foto
To není otázka státního orgánu, ale právní úpravy v Německu. My takovou úpravu nezvažujeme a pravděpodobně by nám ani neprošla Parlamentem.
Pane ministre dekuji, ze je konecne videt zlepseni na silnicich...ale je to pomalejsi nez by mohlo byt...jezdim denne okolo D3 tempo je sneci a delniku mic nedela...a to je usek na rovine...tlacte vice na firmy. Kdyz pozoruju jakym tempem to umi treba v Rakousku a to tam maji mnoho mostu a tunelu.(ladislav petr)
Foto
Děkuju, jde to pomalu, ale jde to. Faktem je, že na firmy tlačím, ale mnohdy slyším odpovědi, že prostě už nejsou lidi. Do nových smluv budeme dávat striktnější podmínky do fondu pracovní doby tak, aby se pracovalo víc.
Dobrý den pane ministře , proč neexistuje mapa , která nám motoristům dá jasné informace o opravě a rekonstrukci silnic všech tříd . Několikrát se mi stalo že jsem dojel někam a musel jsem zvolit objížďku o které jsem nebyl včas informován . Portál , který ŘSD rozjelo je jen jakousi parodií a zcela mizernou aplikací . Nevymlouvejte se prosím na to co bylo a ukažte , " že to prostě uděláte " . (Petr)
Foto
Existuje portál dopravních informací www.dopravniinfo.cz, který mapuje aktuální opravy a provoz na silnicích, kam dává informace i Národní dopravní informační centrum. Geoportál, který spustilo ŘSD, je určený pro státní správu, aby lépe koordinovala opravy a uzavírky a nedocházelo ke kolapsu v dopravě.
Dobrý den pane ministře, Chtěl bych Vám sdělit, že organizace prací na opravách silnic je opravdu otřesná. Zbytečně dlouhé uzavírky, kde několik dní není ani noha (a není to technologická přestávka) jsou téměř pravidlem. Neexistence noční práce je nesmyslná, zavedená podle mne úředníky na zakázku dodavatelů. U sousedů (Rakousko, Německo) je to téměř pravidlem. Na rozšíření dálnice u Mnichova jsem viděl několik desítek lidí ve tři ráno a na den naopak počet uzavřených pruhů snížili! Měnili šířku uzavírky každý den! Také cca 30km úsek byl hotov za několik měsíců. Noční práce zdraží cenu o pár procent, které se "schovají" ve výběrovém řízení. Jen tento požadavek musí být vymáhán. Zkrátka, devadesát procent problémů je zapříčiněno nesmyslným stylem výběrových řízení, kde úředníci nejsou ochotni ani schopni odborně oponovat už v projektové a zadávací fázi. Získal jsem dojem, že vaši úředníci mají odbornost pouze na to, aby mohli vybírat firmy pro inženýring na stavbách, které by měli dozorovat oni. S pozdravem (Krupa)
Foto
Souhlasím, že je potřeba, aby se pracovalo intenzivněji a mám důkazy o tom, že se to na D1 velmi výrazně zlepšilo. Problém je, že obce nám nepovolují práce v noci kvůli hlukovým limitům. Váš zjenodušený pohled na výběrová řízení úplně nesdílím, předně dnešní ceny jsou na úrovni 50 - 60 procent plánovaných nákladů a to, že je problém cokoliv změnit, je problém formulace zákona o veřejných zakázkách než toho, že by to nebyli ochotni úředníci akceptovat.
Dobrý den pane ministře, myslíte, že se do příštích 20 let dostaví okruh Prahy v úseku D1 - Běchovice? Když paní Šubrtová hrozí dalšími obstrukcemi? A když se nejspíš objeví další "Havránková"? ŘSD lidem slibovalo za pozemky cenu tisícikorunovou, dnes kolem desetikoruny, při 8násobku stokoruny? Fandím vám, ale myslím, že vaše loňské vyjádření, že kopnout by se mohlo i dříve než v roce 2019, je ze sféry sci-fi. Děkuji za odpověď(Jarmila Skleničková)
Foto
Dostavba úseku 511 je naší prioritou a uděláme všechno pro to, abychom ji prosadili! Alternativní varianty, které nabízejí všichni odpůrci mají jeden problém. Byly by příliš daleko a řidiči by je pravděpodobně nevyužívali a narazili by na úplně stejné problémy od jiných lidí, kteří by měli silnici za svojí zahrádkou. To, že je územní rezerva pro okruh tam, kde je, má svoji logiku a myslím si, že by se neměla měnit.
Dobrý den, zajímalo by mne jak je to s opravami silnic ve správě krajů. Silnice jsou v příšerném stavu od těžké nákladní dopravy, který se tím vyhýbá mýtu. Bohužel se silnice neopravují ale jen flekují, což má za následek nerovnosti a jízda po takové silnici není bezpečná. Utržená krajnice není vyjímka a díry jsou všudypřítomné. Bohužel se nejčasteji "opravuje" tzv. emulzí, která nic neřeší a štěrk na vozovce dále zvyšuje nebezpečí. Kdyby se takto opravovalo nezbytně před opravou beru, ale opravuje se takto stále, že už kolikrát přes záplaty není vidět původní silnice.(Vladimír)
Foto
Letos jsme dali krajům tři miliardy korun na opravy silnic II. a III. tříd. Podmínkou těchto oprav je, že to není "flekování", ale souvislé opravy. Je potřeba, aby se tyto silnice opravovali tak, že se nebudou objevovat jevy, které popisujete.
Pane ministře nebudete prodlužovat o rok dálniční známky když se letos po dálnicích jezdí pomaleji než po okreskách ?(Jaroslav)
Foto
Určitě nebudeme zvyšovat cenu dálničních známek, ale není pravda, že se po dálnicích jezdí pomaleji než po okreskách. Když by se nic neopravovalo, tak byste mě kritizovali, že se nic nedělá. A když se opravuje, tak mě kritizujete, že se opravuje. Je to vlastně pochvala. Doháníme dluh z minulosti, kdy se nedělala údržba. Teď jsem byl na mezinárodní konferenci o asfaltových površích a tam německý zástupce konstatoval, že to, co se dělá na německých dálnicích, je v převážné většině stání v kolonách. Asi je to problém všude.
Dobrý den, jel jste poslední týden po D1, Zácpy, jeden pruh. Přečtěte si vaše vyjádření, když jste nastoupil do funkce. Populista z ANO, Chce to více radarů na frustrované řidiče,(Václav Lednický)
Foto
Ano, jezdím po D1 poměrně často a většinou je průjezdná. Jeden pruh je pouze v okamžiku, kdy se mění značení a takovéto situace jsou minimálně. Jinak to bohužel nejde udělat. Dálnici D1 musíme opravit, přece nechcete, aby se rozpadla a nejezdilo se vůbec. A k radarům jedna poznámka. Zkuste si představit, že máte vaše pracoviště patnáct centimetrů od provozu, ve kterém jezdí řidiči ne 80, ale až 140 km/h, jak by se vám to líbilo? Měření nemá nikoho buzerovat, ale hlavně chránit slušné řidiče a pracovníky stavebních firem.
Jak bude koncern VW kompenzovat náklady Centra služeb pro silniční dopravu (prispevkova organizace MD), které kvůli koncernu VW vynaloží na svolávací akce z peněz daňových poplatníků?(Bohumil)
Foto
Bude je kompenzovat plně.
Zvažujete do budoucna změnu české legislativy, aby bylo možné v případech jako je kauza Dieselgate realizovat povinné svolávací akce?(Dan Dlouhý)
Foto
Nezvažujeme, chceme předcházet tomu, aby takové věci vůbec vznikaly.
Nedomníváte se, že odmítnutím kompenzace evropským zákazníkům koncern VW zneužívá skutečnosti, že v České republice nemají tradici hromadné žaloby?(Martin Kadlec)
Foto
Koncern VW dělá to, co mu umožňuje právní řád Evropy a České republiky. V ČR to není otázka tradice, ale že máme jiný systém práva než v USA, který je striktnější.
Pane ministře mám na vas 2 otazky: 1.má český majitel vozu s cinknutym motorem z koncernu VW šanci na získání stejně vysokého odškodného jako americký majitel stejneho vozu? 2.Jak spolupracujete s orgány EU na ochranu podvedených majitelů aut s cinknutým motorem v České republice. Děkuji za vaše odpovědi (Vladimir)
Foto
Dobrý den, 1. obávám se, že to není díky jiným právním systémům možné. Obecně platí, že VW udělá to, co mu zákazníci umožní. 2. Ano spolupracujeme, zejména se státními organizacemi z Německa a Velké Britanie.
Pane ministře koupila jsem si zhruba pred rokem v autobazaru auto VW Passat,ktere ma deklarovany podvodny SW.Budu moci auto vratit dotcenemu autobazaru za plnou kupni cenu?(Pani Blanka)
Foto
To asi bohužel nepůjde. Zkuste to probrat se servisem. Nicméně Vám určitě VW auto upraví tak, aby vyhovovalo zákonu.
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit z jakého důvodu se u nás pracuje jen od rána do odpoledne? U nás je jednoznačně nejdražší stavba kilometru, tzn že u oprav to bude asi podobně. Nechápu proč v zahraničí je naprosto běžné že se pracuje na hlavních dopravních tepnách nonstop. Vám to asi moc nevadí, když v kolonách moc nestojíte. Ale většině řidičům včetně mě to vadí dost..děkuji(Petr)
Foto
Dobrý den. Přestože se tvrdí, že u nás je jednoznačně nejdražší stavba kilometru dálnice, tak to není pravda. U oprav to už vůbec neplatí. U nás se snažíme, aby se stavělo na nejzatíženějších úsecích pracovalo nepřetržitě, ale občas narážíme na to, že to nedovolují obce, které nám nedovolují pracovat v noci. Mě osobně vadí jakákoli kolona a zdržování řidičů v nich a dělám všechno proto, aby bylo kolon co nejméně. Navíc je bohužel pravda, že většina kolon je zaviněna dopravními nehodami a nekázní motoristů. Bohužel se opravy v minulosti dost zanedbaly, doháníme problémy z minulosti.