Hlavní obsah

Falšovanému džemu chyběla třetina ovoce

Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila řetězci Norma stáhnout z prodeje višňový džem z Německa. Test v laboratoři ukázal o třetinu nižší obsah ovoce, než výrobek uváděl na obalu, uvedl v úterý mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Stahovaný džem

Článek

Stahovaný višňový džem prodávaný s německým názvem Sauerkirsche konfitüre extra má minimální trvanlivost do 11. června 2017. Pro řetězec Norma jej vyrábějí v německém Norimberku.

Označení potraviny „extra džem“ je zákonný název chráněný vyhláškou, která  stanovuje minimální podíl ovocné složky na 45 procent obsahu balení, upozornila inspekce. Výrobce zároveň na obal uvedl informaci "vyrobeno z 45 g ovoce na 100 g".

Laboratorní analýza ale v předmětné šarži džemu stanovila podíl ovocné složky pouze na 30,6 procenta. Informace na obalu tedy uváděla spotřebitele v omyl.

„Na základě uvedeného zjištění SZPI nařídila, aby prodejce neprodleně stáhl předmětnou šarži džemu z celé své tržní sítě a inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty,” dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

V mletém vepřovém z Polska byla salmonela

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila u mletého vepřového masa z Polska kontaminaci bakteriemi salmonely. Maso bylo vyrobeno v Kutně...

Výběr článků

Načítám