Hlavní obsah

Austrálii sužuje bouře, hrozí vysoký příliv i povodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane

S mohutnou bouří, která s sebou přinesla přívalové deště, povodně a silný vítr, se potýká australské město Brisbane, metropole státu Queensland. Meteorologové varují, že během víkendu se bude bouře přesouvat na jih. Informoval o tom v sobotu zpravodajský server news.com.au.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Voda zaplavila BrisbaneVideo: AP

 
Článek

Pláže v Brisbane kolem pobřeží byly uzavřené a ve městě samotném jsou už některé ulice zaplavené. Kvůli povodním byla úplně odříznuta hlavní dálnice vedoucí na sever - Bruce Highway. Dva lidé zemřeli, když se na mokré silnici srazila dodávka s nákladním automobilem. Na jiné silnici museli záchranáři pomoci ženě, jejíž vůz smetla voda z vozovky a ona zůstala uvězněná na jeho střeše.

Situaci může ještě víc zkomplikovat vysoký příliv, který se očekává v noci na neděli. Provázet ho budou mohutné vlny, které mohou způsobit značnou erozi pobřežní půdy.

Foto: Stringer, Reuters

Záplavy v australském Brisbane

Bouři meteorologové označili za nejnebezpečnější klimatickou událost od května loňského roku, kdy při bouři zemřeli tři lidé včetně osmiletého chlapce. Ohrozit může většinu jihovýchodní části Queenslandu a chaos může zanést i podél pobřeží Nového Jižního Walesu, kde už bylo vydáno varování před povodněmi.

Podle meteorologů se bouře táhne v délce více než 2000 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám