Facebook bude konkurovat Twitch.tv i Youtube, umožní streamování při hraní her

Twitch.tv patří mezi nejpopulárnější platformy pro streamování záběrů z hraní her nejrůznějších žánrů, ale také zábavných přenosů s herní tématikou. Amazon už v roce 2014 udělal chytrý krok a Twitch.tv zavčas koupil za miliardu dolarů. Youtube respektive Google se nového herního streamovacího fenoménu chytil teprve nedávno a relativně pozdě. Facebook se ale do těchto vod pustil také.

Facebook má hlavní výhodu v obrovském počtu uživatelů z celého světa, kterých je na platformě aktuálně přes 1,65 miliardy. Podpora videa už byla na Facebooku samozřejmostí poměrně dlouho, takže ani streamování na sebe nenechalo dlouho čekat.

Tentokrát se však na streamování a využití facebookového API zaměřil samotný tvůrce her – Blizzard Entertainment, který umožní streamování obrazu na Facebooku pouhým jedním tlačítkem ve hře.

Klepněte pro větší obrázek
Jedna z prvních podporovaných her bude Overwatch

I když má Facebook výhodu v počtu uživatelů oproti zmíněným specializovaným herním sociálním sítím, chybí mu spousta funkcionalit. To bude hlavní důvod, proč v této fázi jen těžko získá podporu herních streamerů, kteří jsou například zvyklí na peněžité příspěvky přímo od sledujících v reálném čase a další důležité funkce.

Facebook může ale funkce postupně doplnit a zájem ze strany jednoho herního vývojáře o integraci je s velkou pravděpodobností pouze začátek. Vzhledem k tomu, že výrobci her utrácí poměrně hodně peněz za marketing a nechybí jim ani oficiální facebookové stránky a propojení s fanoušky, může takový „facebookový twich“ nakonec získat mnohem pokročilejší vlastnosti, než mají šanci dosáhnout současní hráči na trhu v čele s Twitch.tv.

Facebook by se tak mohl potenciálně stát středobodem pro tvůrce her, včetně už poměrně rozšířeného univerzálního přihlašování. Když k tomu přidáme i jeho snahu být jedničkou v oblasti virtuální reality a sociálního propojení, začíná to do budoucna dávat poměrně ucelený smysl.

Váš názor Další článek: Mark Zuckerberg používal stejné heslo na více službách. Krátce přišel o Twitter a Pinterest

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,