Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Výpadek informačního systému rozhořčil svaz průmyslu i senát UK

Česko

  19:59
PRAHA - Technologická agentura by mohla vládě nabídnout náhradní řešení za současný výpadek informačního systému, ve kterém jsou důležitá data pro výzkum. Po urychleném spuštění databáze volá i Svaz průmyslu a dopravy.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. foto:  Petr Topič, MAFRA

Technologická agentura ČR si vytvářela záložní řešení a průběžně data stahovala pro potřeby svých programů, řekl v pátek předseda agentury Petr Očko.

Ministerstvo práce dostalo pokutu. Informační systém vybralo bez tendru

Na výpadek databáze si stěžuje i Svaz průmyslu a dopravy České republiky, který žádá Úřad vlády, aby Sekce pro vědu, výzkum a inovace zajistila zprovoznění informačního systému a přijala opatření, aby se situace již neopakovala.

Unikátní informační servis, který vyvinula a nadále provozuje skupina InfoScience a ČVUT, je pro fungování Svazu průmyslu a dopravy nezbytný z několika důvodů: poskytuje informace o předešlých a současných programech veřejné podpory výzkumu a vývoje, o všech jeho grantech, výsledcích a jejich autorech.

„Výpadek data neohrozí“

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na páteční tiskové konferenci uvedl, že výpadek neohrozí hodnocení výzkumu za roky 2015 a 2016. Aktuální data bude do systému doplňovat sám úřad.

Jde o klíčový systém pro české vědce, ve kterém byly informace o výzkumu a jeho veřejné podpoře. Uživatelé systém používali při hodnocení projektů, výsledků výzkumu a vývoje nebo při následném rozdělování institucionální podpory. Hodnotitelé do něj nahlíželi, aby ověřili schopnost žadatelů a originalitu projektů.

Nyní, bez přístupu do systému, není možné zhodnotit výsledky výzkumných organizací v předešlých letech. Veřejnosti se tak ztížilo vyhledávání informací o využívání veřejných prostředků na výzkum a vývoj, což zamezuje transparentnost celého systému.

Transparency vyzývá kampaní veřejnost: Pomozte ochránit whistleblowery

„Systém byl jedinečnou databází, kde bylo všechno, i proto jsme si to stahovali, abychom s tím mohli pracovat. Z tohoto titulu to může být problém kvůli projektům s přidělování peněz,“ řekl v pátek předseda agentury Petr Očko.

Informační systém výzkumu, vývoje a inovací přestal po více než deseti letech provozu fungovat, jelikož Státní správa nebyla schopná v posledních letech zajistit soutěž na dodavatele, nikdo fungování systému neposkytuje.

Čím dřív, tím líp

Svaz průmyslu a dopravy České republiky (SP ČR) obdržel od předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) ujištění, že se vláda bude ve středu problémem s informačním systémem zabývat.

„V tuto chvíli je klíčové, aby byla zajištěna co nejdříve funkčnost systému, Prodlužování výpadku systém hodnocení výzkumu a vývoje velmi komplikuje,“ komentoval situaci předseda expertního týmu SP ČR Eduard Palíšek.

NKÚ: Ministerstvu dopravy chybí strategie pro informační systémy

„Mezi priority svazu patří kvalitní, transparentní a přehledný informační systém, který by sloužil nejen pro potřeby hodnocení, ale také jako důležitý informační zdroj,“ dodal.

Manažer střediska CEITEC v Brně Jiří Nantl ve čtvrtečních Lidových novinách prohlásil, že jde o neuvěřitelné selhání vlády, kdy není připraven zákon o podpoře vědy, není připravena metodika hodnocení, nejsou řešeny dlouhodobé problémy a nyní přestal fungovat základní informační systém. „Výsledkem tří let existence úřadu vicepremiéra pro vědu je kolaps státní správy v této oblasti,“ kritizoval.

Rozhořčení z nefunkčnosti systému sdílí kromě jiných institucí i Akademický senát Univerzity Karlovy. Důrazně žádá vládní úřad o bezodkladné zprovoznění systému.

Autoři: ,