Hlavní obsah

Růst prodeje chytrých telefonů letos opět zpomalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový prodej chytrých mobilních telefonů v letošním roce stoupne o sedm procent na 1,5 miliardy přístrojů. Tempo jeho růstu tak zpomalí o více než polovinu z loňských 14,4 procenta. Předpověděla to výzkumná společnost Gartner.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Růst trhu se smartphony již nebude dosahovat úrovní z uplynulých sedmi let," uvedla Roberta Cozzaová ze společnosti Gartner. „Smartphony dosáhly nejprudšího růstu v roce 2010, kdy se jejich prodej zvýšil o 73 procent," dodala.

Gartner upozornil na velkou nasycenost trhů s chytrými telefony v Severní Americe, západní Evropě, Japonsku a dalších vyspělých zemích, což představuje brzdu pro další růst prodeje. Uživatelé na těchto trzích navíc podle firmy nenahrazují starší chytré telefony novějšími modely tak často, jako tomu bylo v předchozích letech.

Kvůli nasycenosti vyspělých trhů se nyní pozornost řady výrobců chytrých telefonů soustředí na Čínu a Indii. „Indie má největší růstový potenciál," domnívá se Annette Zimmermannová ze společnosti Gartner. V letošním roce by měl prodej smartphonů v Indii díky levným modelům stoupnout téměř o 30 procent na 139 miliónů přístrojů.

V květnu Gartner uvedl, že v letošním prvním čtvrtletí se celosvětový prodej chytrých telefonů meziročně zvýšil o čtyři procenta na 349 miliónů přístrojů. Telefony iPhone od americké společnosti Apple přitom poprvé od svého vstupu na trh vykázaly dvouciferný pokles prodeje.

Čínská produkce výrazně roste

Podle Gartneru je patrná vzrůstající popularita čínských výrobců. To koneckonců dokládá i žebříček nejpopulárnějších mobilních výrobců analytické společnosti IDC. [celá zpráva]

Podle něj byla absolutní jedničkou v prvním čtvrtletí letošního roku jihokorejská společnost Samsung s tržním podílem 24,5 %. Druhé místo patřilo Applu, jehož iPhony měly podíl 18,3 % trhu. Zbylé tři příčky z první pětky získali čínští výrobci – společnosti Huawei, Oppo a Vivo. Jejich podíl se pohyboval od 4,3 % do 8,2 %.

I když podíl čínských podniků může se zdát v porovnání s Applem a Samsungem nízký, stoupající popularita čínských výrobců je i přesto viditelná na první pohled. Oběma zmiňovaným mobilním gigantům totiž podíly meziročně klesaly, zatímco zbylému trojlístku z Číny naopak stoupaly. Dokládá to následující tabulka.

Nejpopulárnější výrobci smartphonů v globálním měřítku
VýrobcePodíl trhu  za 1. čtvrtletí 2016Podíl trhu  za 1. čtvrtletí 2015
Samsung24,5 %24,6 %
Apple15,3 %18,3 %
Huawei8,2 %5,2 %
Oppo5,5 %2,2 %
Vivo4,3 %1,9 %
Ostatní42,3 %47,8 %
Zdroj: IDC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám