Manipuluje Google americké volby? Prý hraje pro Clintonovou

Co našeptává google

Manipuluje Google americké volby? Prý hraje pro ClintonovouUVNITŘ VIDEO 2
Svět
Echo24
Sdílet:

Snaží se Google nenápadně manipulovat americké prezidentské volby? Tuto otázku si položil zpravodajský server SourceFed. Zveřejnil video, ve kterém upozorňuje na podezřelou činnost našeptávače Google. Ten prý zvýhodňuje Hillary Clintonovou, demokratickou kandidátku.

V moment, kdy uživatel Google zapisuje text do vyhledávacího pole, našeptávač mu automaticky nabízí několik možností, které chce uživatel pravděpodobně zadat. Obvykle se uživatelům nabízí nejčastěji zadávaná a ostatními uživateli vyhledávaná hesla.

SourceFed umístil na svůj YouTube kanál, jehož celkový počet zhlédnutí dosahuje téměř 850 milionů, video, ve kterém popisuje, jak Google údajně zvýhodňuje Clintonovou během prezidentských voleb. Pokud uživatel do vyhledávacího pole napíše „Hillary Clinton ind“, našeptávač nabídne „Hillary Clinton Indiana“ a „Hillary Clinton India“. Ne ale Hillary Clinton indictment (obžaloba). Účinkující na videu pokládá řečnickou otázku, jestli skutečně platí, že většina uživatelů častěji vyhledává informace ve spojitosti Clintonová – Indie, než Clintonova a její obžaloby.

Podobně platilo, že pokud uživatel do vyhledávacího pole zapisoval (a nedokončil) „Hillary Clinton crim“, tak se zobrazovaly návrhy dokončení „Hillary clinton crime reform“ (trestní reforma Clintonové), „Hillary Clinton criminal investigation“ (Hillary Clintonová vyšetřování trestných činů) a „Hillary Clinton crime bil 1994“ (návrh trestního zákona Clintonové z roku 1994). Nikoliv však možnost „Hillary Clinton crimes“ (zločiny).

Video bylo zveřejněno jen dva dny poté, co Julian Assange z Wikileaks naznačil, že Google údajně s Clintonovou spolupracuje na jejím dosazení do Bílého domu. Po zveřejnění videa Google zareagoval přidáním možnosti „Hillary Clinton crimes“ do nabídky našeptávače.

Konkurenční vyhledávače, např. Yahoo a Bing, přitom možnosti „Hillary Clinton indictment“ a „Hillary Clinton crimes“ nabízí jako jedny z prvních. Účinkující na videu také poukazuje na Erica Schmidta, výkonného předsedu mateřské společnosti Google, Alphabet Inc., který se podle něj angažuje na zajištění technologické podpory kampaně Clintonové.

Čtěte také: Google zneužil dominantní postavení, hrozí mu pokuta 3 miliardy dolarů

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články