Hlavní navigace

Americký OneLogin kupuje české Portadi. Dělat budou pro Uber či Airbnb

13. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Portadi
Z Dušana Vítka a Tomáše Soukupa se stanou ředitelé. Dělat budou pro velké značky na slibně se rozvíjejícím trhu.

Americká společnost OneLogin kupuje český startup Portadi, za kterým stojí bývalí vysoce postavení zaměstnanci firmy Kerio Dušan Vítek a Tomáš Soukup. Z Vítka se ve OneLogin stane produktový ředitel a ze Soukupa zase ředitel pro vývoj. Budeme i nadále spolupracovat a povedeme tým postavený okolo Portadi, říká Vítek pro Lupu.

Částku, kterou OneLogin za akvizici zaplatil, firmy nekomentují. Vítek pouze naznačuje, že součástí podobných smluv je to, aby zakladatelé v novém působišti zůstali nejméně dva roky. Na vývoji Portadi pracovalo devět lidí. Vítek dříve vedl americkou pobočku Keria a ze Silicon Valley rozvíjel i byznys Portadi. Soukup dělal na vývoji z Plzně a nyní se bude přesouvat do San Franciska.

Ve OneLogin povedeme malou skupinu, která bude mít na starosti segment začínajících a malých zákazníků. Cílem je umožnit, aby zákazník prošel cestu od přihlášení přes úvodní testování, nasazení ve firmě až po zaplacení sám, tedy bez interakce s OneLogin týmem. Zní to velmi jednoduše, ale znamená to, že musíte připravit produkt tak, aby se tam ani naprosto laický uživatel nezaseknul, přibližuje Vítek novou roli.

Pro Uber, Pandoru či Airbnb

OneLogin je ve své oblasti celkem slušným pojmem. Firma během svého působení na investicích získala téměř 43 milionů dolarů, před Portadi už jednu firmu koupila (CafeSoft), a mezi zákazníky má značky jako Uber, Airbnb, Pandora nebo Pinterest. Portadi se jako dosavadní menší konkurent OneLoginu dostanou i k těmto a dalším velkým klientům.

Zakladatelé Portadi Tomáš Soukup (vlevo) a Dušan Vítek.
Autor: Portadi

Zakladatelé Portadi Tomáš Soukup (vlevo) a Dušan Vítek.

Můj sen byl dostat Portadi k co největšímu počtu zákazníků. Vyvinout enterprise software trvá dlouho, klidně přes dva roky, než vznikne něco, co jsou zákazníci ochotni ve větším měřítku nasadit. Když jsme se podívali, jak dlouho by nám trvalo se prosadit na enterprise trhu, nebo se spojit s někým, kdo už tuhle cestu prošlápnul, vyšlo nám z toho, že OneLogin je bezva příležitost, doplňuje Vítek.

Náhrada ruční práce

Portadi už dříve v Silicon Valley vyjednávali o první větší investici. Firma se také zúčastnila berlínského akcelerátoru Microsoft Ventures, kam byla vybrána spolu s dalšími sedmi týmy.

OneLogin, Portadi i někteří další konkurenti řeší problém, který do hry přinesly cloudové služby a aplikace. Firmy takových služeb často používají velké množství a je problém udržet si přehled v tom, kdo a jak má kam přístup a podobně. Nové firmy se tak snaží vyřešit sjednocené přihlašování či správu uživatelů. Ve výsledku to může být slušný byznys – na trhu se řeší i to, kdo nahradí Active Directory od Microsoftu.

Tipy C

OneLogin zajímá naše technologie pro přihlašování a naše schopnost dělat super jednoduché uživatelské rozhraní pro velmi komplexní produkt. I když některé velké služby jako Zendesk nebo Salesforce.com podporují přihlašování uživatele bez zadávání hesla, většina aplikací a webů spoléhá na přihlašování přes jméno a heslo. Zákazníci OneLogin používají přes 70 tisíc různých aplikací, veřejných i vlastních, a pro každou z nich někdo musel napsat speciální konektor. My jsme v Portadi vymysleli technologii, která používá prvky umělé inteligence a celou tuhle ruční práci nahrazuje, říká Vítek.

Portadi neuvádí, kolik obsluhuje zákazníků. Zmiňuje pouze, že jsou z celého světa a kromě jmen jako Rovi či MyTime jsou mezi nimi i čeští STRV a Apiary.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).