Hlavní obsah

Aukce kmitočtů pro sítě LTE vynesla 2,6 miliardy korun

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE vynesla 2,643 miliardy korun, což je více než 3,5 násobek vyvolávací ceny. Operátoři přihazovali na sedm frekvenčních bloků v pásmech 1800 a 2600 MHz více než měsíc a půl. Vyplývá to z oznámení Českého telekomunikačního úřadu, který aukci pořádal.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aukce zbylých frekvencí z předchozí soutěže se účastnili všichni tři tuzemští operátoři, T-Mobile, O2 a Vodafone. Před třemi roky operátoři vydražili frekvence pro LTE za 8,5 miliardy korun.

Vydražené kmitočty jsou důležité pro takzvané kapacitní dokrývání, tedy posílení signálu v místech velkého zatížení sítě. "Operátoři získali další spektrum na uspokojení současných datových potřeb svých zákazníků. Není tedy důvod čerpání datových služeb uživatelům jakkoliv omezovat umělými překážkami, ale naopak v rámci podpory digitální ekonomiky je třeba podporovat další využívání datových služeb," uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Podle něj ČTÚ frekvence přidělí operátorům v druhém pololetí poté, až za ně firmy zaplatí. Prostředky půjdou do státního rozpočtu.

Nejvíce v aukci utratila společnost O2, která za čtyři bloky frekvencí zaplatí 1,47 miliardy korun, T-Mobile vydražil dva bloky za 730 milionů a Vodafone jeden blok za 442 milionů Kč.

LTE umožňuje připojení mobilních zařízení u tuzemských operátorů o teoretických rychlostech až kolem 300 Mbit/s.

Reklama

Výběr článků

Načítám