Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Harley-Davidson: Elektrické motorky do pěti let

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Harley-Davidson hodlá do pěti let uvést na trh sériové motocykly, jimž nebude v rámu burácet vidlicový dvouválec, ale bzučet elektromotor.

Harley-Davidson v roce 2014 představil koncept elektřinou poháněného motocyklu Livewire, který se bez diskuzí stal největším jednostopým překvapením sezony. Americký výrobce tradičních vidlicových dvouválců se tehdy zařadil mezi průkopníky.

Livewire rozhodně zaujal a byl přijat poměrně pozitivně i díky tomu, že jeho design prakticky ničím neodkazoval na konvenční modely značky. Harley-Davidson tento stroj využil k získání názoru od potenciálních zákazníků. Ti si jej mohli v letech 2014 a 2015 vyzkoušet v rámci projektu LiveWire Experience na severoamerické i evropské půdě.

Nyní Milwaukee Business Journal podle informací, které tomuto deníku poskytl Sean Cummings, senior viceprezident společnosti Harley-Davidson, uvádí, že do pěti let se máme dočkat sériového elektřinou poháněného modelu značky Harley-Davidson.

Bližší informace o tom, zda bude sériový model vycházet z designu Livewire nebo se vydá jinou cestou prozatím nejsou k dispozici a stejná situace je i v případě výkonu a dojezdu na jedno nabití.

V každém případě již nyní dohání Harley-Davidson náskok konkurenční značky Victory, v jejíž nabídce vedle velkých dvouválců figuruje i elektřinou poháněný model Empulse TT, který pochází z vývoje značky Brammo.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Avatar - Dzakobo
17. 6. 2016 17:05
Re: Dobré ...
Třeba vodíkové autobusy, kterým jde z výfuku jen pára, dřív i BMW v řadě 7 mělo experimentální motor na vodík.
17. 6. 2016 16:13
já se těším
jak autor přišel na to, že elektromotor bzučí ?? nebo u HD bude bzučet ?..... >:D
17. 6. 2016 16:11
Re: Dobré ...
ha ha, jak jste přišel na to, že vodík se spaluje ???.... čekáte u toho i nějaký zvuk ?
Avatar - Dzakobo
17. 6. 2016 14:40
Re: Dobré ...
Kdyby H-D spaloval vodík, by mi nevadilo. V krajní variantě rostlinný olej, takže by H-D mohl koupit licenci na výrobu motoru Zetor 25 >:-[] >:-[]
Avatar - CHerokee
17. 6. 2016 12:43
Re: Dobré ...
Harley forever! Ale elektřinu opravdu ne... 8-s