Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Moravskoslezský kraj zasáhl silný vítr. Láme stromy a komplikuje dopravu

Česko

  16:44
OSTRAVA - Silný vítr v pátek po celý den láme větve a stromy v Moravskoslezském kraji. Padající větev zranila člověka v Nádražní ulici v centru Ostravy, který musel být k ošetření převezen do nemocnice. Komplikace počasí působí také na silnicích a železnici. Profesionální i dobrovolní hasiči už za sebou měli ve 14:30 zhruba 300 výjezdů souvisejících s následky větru, řekl mluvčí hasičů Petr Holub.
Počasí (ilustrační foto).

Počasí (ilustrační foto). foto: Reuters

Vítr bude slábnout

Vítr na severu Moravy a ve Slezsku by měl později odpoledne slábnout. V nárazech může foukat místy rychlostí až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech Jeseníků a Beskyd až 108 kilometrů za hodinu. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro celý Moravskoslezský kraj a okresy Šumperk a Jeseník v Olomouckém kraji do dnešních 17:00.

Kvůli pádu dvou stromů na silnici u Petřvaldu na Novojičínsku havarovala ráno dvě osobní vozidla. Jeden z vozů zřejmě čelně narazil do stromu, dva lidé byli zraněni. Do spadlého stromu narazil osobní automobil i v Ostravě-Radvanicích, kde se nehoda obešla bez zranění. V Ostravě-Petřkovicích zase spadl strom na vedení vysokého napětí a začal hořet.

Komplikace na železnici

Vítr zkomplikoval i dopravu na železnici. Mezi Heřmánkami a Vítkovem byl podle webu Českých drah kvůli větrné smršti přerušen provoz od rána do 11:30. Stromy tam popadaly na koleje. Podobná situace byla i na tratích v úsecích Dětmarovice - Karviná hlavní nádraží a Štítina - Opava-Komárov či na trati Frýdek-Místek - Frýdlant nad Ostravicí. Následky větru už se tam podařilo odstranit. Problémy jsou aktuálně například mezi Miloticemi nad Opavou a Branticemi.

V Karviné byla kvůli silnému větru zrušena odpolední část programu olympijské roadshow, která se měla konat na náměstí. V programu byly sportovní aktivity za účasti českých olympioniků.

Autor: