Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Tuhý je podezřelý z ‘brutálního úniku informací’, zní z ÚOOZ. Policejní prezident to odmítá

Česko

  14:04aktualizováno  14:32
PRAHA - Policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z "brutálního" úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti, řekl České televizi vedoucí ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek. Policejní prezident Tuhý tvrzení odmítl. Pokládá to za účelový nátlak končícího šéfa ÚOOZ Šlachty.

Policejní prezident Tomáš Tuhý foto: Petr TopičMAFRA

Podle Šlachty je ÚOOZ likvidován kvůli kauze policejních úniků

Sněmovnímu výboru chce říct o důkazech, které podle něj svědčí o tom, že policie se nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Odcházející šéf Robert Šlachta žádal o svolání sněmovního výboru již v pondělí ráno. Chce poslance informovat o možném propojení policie na lidi z kriminálního prostředí. Zástupci bezpečnostního výboru nemají o Šlachtově žádosti žádné informace. Více čtěte zde.

Důkazy? Extrémně závažné, tvrdí policista

Vrchní státní zástupce Ivo Ištván serveru Lidovky.cz řekl, že další informace nad rámec těch poskytnutých v minulosti nemůže poskytnout.

Věc je v kompetenci GIBS, řekl Chovanec

Ministr vitra Milan Chovanec upozornil, že policisté mají povinnost obrátit se na GIBS při podezření na trestnou činnost kolegů. Reagoval tak na spekulace kolem Tuhého. Chovanec počítá s tím, že se i s vedením policie zúčastní případného jednání sněmovního bezpečnostního výboru k údajnému propojení policie a zločinu.

Komárek se nechce obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), protože z její strany zaznamenal pokusy o průnik do spisu. „Požádám v příštím týdnu, aby mně a mému řediteli bylo umožněno slyšení před bezpečnostním výborem sněmovny,“ řekl Komárek ČT. Důkazy, které by mohl předložit, jsou podle něj extrémně závažné.

Policejní prezident Tomáš Tuhý tvrzení ostravské expozitury ÚOOZ odmítl. Postup expozitury pokládá za „nebývalý účelový nátlak“ končícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty a jeho příznivců, kteří se snaží zvrátit rozhodnutí o reorganizaci policie. Tuhý to napsal v tiskové zprávě.

Nelegitimní a manipulativní postup, říká policejní prezident Tuhý

„O účelovosti svědčí zejména to, že se vedoucí příslušníci ÚOOZ vyjadřují nejdříve sdělovacím prostředkům, což je nelegitimní a velmi manipulativní postup,“ podotkl Tuhý.

Proniknout do spisu se podle Komárka, který se kvůli reorganizaci policie rozhodl pro odchod z funkce, pokusili funkcionáři GIBS u kauzy s krycím názvem Vidkun. V jejím rámci ÚOOZ zasahoval loni v říjnu v Olomouckém kraji. V případu jde o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů. Obviněni v něm byli dva vysoce postavení policisté.

Z práce na případu Vidkun pramení i Komárkovo přesvědčení, že v reorganizaci připravené policejním vedením, kvůli které se v minulých týdnech dostaly do sporu vládní ANO a ČSSD, nejde o kvalitu práce sboru. „Tady jde o něco jiného, disponuji důkazy, o kterých teď nemůžu mluvit, protože stále jsem policista a mám povinnost mlčenlivosti,“ řekl.

Inspekce prověří, zda Babiš neměl interní informace Šlachtovy protimafiánské policie

Tuhý je podle něj podezřelý z úniku informací v kauze, kde jde o stamiliony. Před týdnem vyslechli žalobci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s chystanou reorganizací dvě osoby. Jejich jména nesdělili, ale předtím uvedli, že by jim situaci měli vysvětlit Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube. Žalobci prověřují, zda za reorganizací není tři roky starý plán na odstranění Šlachty.

Reorganizace je podle Komárka účelovým zničením ÚOOZ. Jeho šéf Šlachta kvůli záměru, který minulý týden potvrdil svým podpisem ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), oznámil odchod do civilu. Policii opouští k poslednímu červnu.

Operace Vidkun

  • V kauze Vidkun jde o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření. Přestože obvinění čelí dva vysoce postavení policisté, kauzu vyšetřuje ÚOOZ, nikoliv inspekce (GIBS).
  • S výslechy v případu Vidkun začali naplno žalobci na začátku listopadu loňského roku. Byli k nim pozváni mimo jiné policisté i současní či bývalí místní politici. Šlo o lidi, jejichž jména zazněla v odposleších zachycených mezi obviněnými.
  • Stíhán v kauze je olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Podle policistů se snažil ovlivnit vyšetřování týkající se výstavby jezdeckého areálu. Rozbořil v souvislosti s vyšetřováním odmítl přes nátlak stranických špiček rezignovat, přišel však o místo na kandidátní listině pro nadcházející krajské volby.
  • Společně s ním je obviněn z účasti na zneužití pravomoci úřední osoby vlivný podnikatel Ivan Kyselý, tehdejší šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj a bývalý náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec, který je obviněn z přijetí úplatku. Všichni čtyři muži jsou již stíháni na svobodě.
  • Detektivové obvinili čtyři lidi. Kromě hejtmana i dva důstojníky policie
    Vyšetřovatelé po rozsáhlé akci Vidkun obvinili čtyři osoby. Jde o náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece, šéfa tamního odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje, obviněn je také vlivný olomoucký podnikatel a blízký přítel Ivana Langera Ivan Kyselý a olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).
  • Cítím se kauzou poškozen. Když ČSSD rozhodne, odejdu, řekl hejtman Rozbořil
    Hejtman Jiří Rozbořil zatím nerezignoval. Nejdříve chce situaci vysvětlit osobně šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Některé hlasy uvnitř strany však žádají, aby hejtman složil svůj mandát. Sám Rozbořil se cítí kauzou poškozený. „Nikoho jsem neuplácel,“ tvrdí.
  • Obvinění policistů je rozsáhlé, Rozbořil hraje okrajovou roli, tvrdí hejtmanův advoká
    Podle advokáta hejtmana Petra Konečného byl Jiří Rozbořil pouze ve špatnou dobu na špatném místě. V kauze prý jeho klient hraje okrajovou roli.
  • Náměstka Kadlece šetřila generální inspekce v minulosti už několikrát
    Vlivného policejního náměstka a jednoho z obviněných Karla Kadlece už několikrát šetřila generální inspekce.
  • Spojení naší kavárny s Langrem a spol? Jsme v šoku, zní z Cafe Delux
    Cafe Delux využívaly špičky policie ke schůzkám, které byly důvodem policejních razií.
  • Policisté byli s Langerem v jeho olomouckém domě do 23 hodin. Ráno ho propustili
    Jaká jména se skloňovala během zásahu? Policie vyslýchala i exministra vnitra Ivana Langera.
Autoři: ,