Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Winterkornovi za Dieselgate hrozí až pět let, vyšetřován je i další člen vedení VW

David Bureš
Diskuze (16)
Vedle bývalého generálního ředitele VW Group je kvůli emisnímu skandálu vyšetřována i nejmenovaná osoby, která je ve vedení automobilky stále.

V Německu aktuálně probíhá vyšetřování bývalého generálního ředitele VW Group Martina Winterkorna na jeho podílu na kauze Dieselgate. Státní zástupci hovoří o zisku nových dat, která mají ukazovat, že Winterkorn včas neinformoval investory o možných ztrátách kvůli emisnímu skandálu. Sama automobilka ale tvrdí, že tyto důkazy dle interního vyšetřování nenasvědčují možnému vážnému zanedbání povinností ze strany obviněných manažerů.

Vedle Winterkorna je obviněna ještě jedna osoba, která je ve vedení VW Group i nadále. V tuto chvíli není jasné, kdo touto osobou je. Prokuratura však uvedla, že se nejedná o Hanse Dietera Pötsche, někdejšího finančního ředitele koncernu a nynějšího předsedy dozorčí rady firmy.

Některá německá média každopádně na základě nezávislých zdrojů píšou o tom, že se vyšetřování týká Herberta Diesse, aktuálního šéfa značky Volkswagen. Ten do koncernu přišel loni v létě, předtím pracoval u BMW. Diess tak sice nemá nic společného se vznikem podvodného softwaru, značce ale již šéfoval v době vypuknutí emisního skandálu, a tak může mít podíl na neinformovanosti investorů.

Jestliže obžalovaní budou uznáni vinnými, hrozí jim až pět let ve vězení nebo vysoká pokuta.

Volkswagen finanční trhy informoval o potenciálních ztrátách 22. září, čtyři dny poté, co americká Agentura pro ochranu životního prostředí vydala zprávu o nalezení podvodného softwaru. Německý státní zástupce však má za to, že k informování trhů mělo dojít už dříve. Vedení koncernu totiž o možných potížích tušilo již o několik měsíce dříve, díky komunikaci s americkými úřady.

Ve své výroční zprávě koncern uvedl, že vedení nechápalo potenciální dopady emisního skandálu. Firma očekávala, že rozsah nákladů bude podobný jako u předchozích obdobných případů, do nichž byly zapleteny jiné automobilky. Proto si vedení myslelo, že tyto výdaje společnost zvládne. Finanční důsledky se podle Volkswagenu ukázaly až poté, co byla v září zveřejněna zpráva americké Agentury pro ochranu životního prostředí.

Německé vyšetřování je jen jedním ze stovek obžalob Volkswagenu. Automobilka už na právní a jiné náklady spojené s vyšetřováním emisního skandálu vyčlenila na 16,2 miliardy eur (437 miliard korun).

David Bureš
Diskuze (16)
22. 6. 2016 12:43
Re: Za miliardový podvod dostane ...
Ale podvod nie je sposobenie skody. Podvod by bol relevantny z trestnopravnej roviny, aj to by mu ale museli dokazat umysel, co sa urcite nepodari. Pri nahrade skody by ale museli dokazat ze klesla hodnota v dosledku toho softu, co je nerealne, lebo vdaka nemu sa predavalo viac aut = boli vyssie zisky. Cize nic sa mu nestane.
Avatar - Hammunasakra
22. 6. 2016 08:14
Re: Za miliardový podvod dostane ...
A co kdyby s tvým vědomím? >:-[]
Avatar - Hammunasakra
22. 6. 2016 00:48
Re: do scheppert nix
Teď spíš ne :-!

Možná pozdějš [odkaz] >:-[]
Avatar - _Karel_
21. 6. 2016 16:42
Re: Za miliardový podvod dostane ...
Kdyby tvou firmu silně poškodil manažer, bez tvého vědomí, nechal bys ho odejít středem, se zlatým padákem?
Avatar - Atomas
21. 6. 2016 15:32
Re: Za miliardový podvod dostane ...
Mě s odstupem času přijde velmi logický krok Piëcha. A kdo je vlastníkem Porsche? A komu vzniká škoda spočívající v odškodnění v USA (nejen), svolávání aut do servisů, vývoje SW a jiných úprav pro stávající motory? Opravdu si myslíš, že Piëch pouze řekne Winterkornovi to nic, kámo, to se stává a jedeme dál? Naopak, v těchto kruzích je to tvrdý business...