Hodní běloši a zlobiví černoši. Červený kříž se omlouvá za ‚rasistický‘ plakát

'PROHLUBUJE NEGATIVNÍ STEROTYPY'

Hodní běloši a zlobiví černoši. Červený kříž se omlouvá za ‚rasistický‘ plakátNOVÉ
Údajně rasistický plakát, který vzbudil rozruch. Foto: Reprofoto: Twitter/John Sawyer
1
Svět
Echo24
Sdílet:

Americký Červený kříž se musel omluvit za zveřejnění naučného plakátu, který ukazoval, jak se chovat na koupalištích. Kreslené postavičky, které zachycovaly nesprávné chování, totiž byly z větší části černé barvy pleti. Naopak postavičky, které se chovaly správně, byly většinou bílé. Černoši v tom vidí diskriminaci.

Jednoduchý plakát zachycuje černé a bílé děti při různých situacích. U každé situace je připsáno, jestli je v pořádku (cool), a nebo v nepořádku (not cool). Například chování černého chlapce, který skáče ze skokanského můstku, aniž by počkal až předchozí skokanka odplave, je podle plakátu v nepořádku. Naopak chování bílé holčičky, která zodpovědně čeká, až se pod můstkem uvolní místo, je naopak v pořádku.

Plakát ale zobrazuje i situace, kde jsou role obrácené. Například chování malého bělocha, který nahání černouška podél okraje bazénu, je podle plakátu špatné. Stejně tak starší bílý chlapec, který se prochází podél bazénu s lahví v ruce, podle plakátu nejedná správně.

Přestože jsou tedy pozitivní a negativní role rozděleny celkem rovnoměrně mezi bělochy a černochy, plakát Červeného kříže i tak podle britského listu The Independent vzbudil rozruch. „Když jsem viděla ten plakát, velmi mě rozesmutnilo, že se Červený kříž rozhodl zveřejnit obrázek, který může odradit Afroameričany od plavání a prohloubit negativní stereotypy,“ uvedla k tomu Američanka Margaret Sawyerová, která na vyvěšení plakátu upozornila.

Následovala vlna kritiky, která nakonec donutila americký Červený kříž, aby plakát stáhl. Humanitární organizace zároveň zveřejnila prohlášení, ve kterém se za vyvěšení plakátu omlouvá. „Hluboce se omlouváme za nedorozumění, rozhodně nebylo naším záměrem kohokoli urazit,“ uvedl Červený kříž v prohlášení.

Kromě údajného prohlubování stereotypů je plakát podle kritiků nevhodný zejména proto, že odrazuje černochy od plavání. Černošské děti se prý už tak musí potýkat s diskriminací na veřejných koupalištích.

„Současný stav věcí je nešťastný a obrázky, jako je tento, věci jen zhoršují,“ uvedla k tomu pro list The Washington Post aktivistka Ebony Rosemondová, která vede organizaci Black Kids Swim (Černé děti plavou). „Ve spojitosti s nedostatkem obrázků, které by ukazovaly Afroameričany jako dobré plavce, ve vás tento plakát vzbudí pocit, že nejste vítaní – naznačuje, že jako černé dítě zde nejste žádaní,“ dodala.

Čtěte také: Měli vilné pohledy. Finské město zakázalo azylantům bazén

U bazénu napadl 13letou dívku, starosta zakázal vstup všem uprchlíkům

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články