Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kittel se v Limoges dočkal premiérového letošního triumfu

Limoges (Francie) - Marcel Kittel zvítězil ve čtvrté etapě Tour de France a spravil si chuť po nepovedených předchozích dnech. Ve sprintu v Limoges těsně porazil druhého Bryana Coquarda a třetího Petera Sagana. V celkovém pořadí se nic nemění, průběžným lídrem zůstává právě slovenský mistr světa Sagan.

Tour de France si klestí cestu k jihu a ve čtvrté etapě k tomu přidala vůbec největší kus z celého ročníku. 237 kilometrů až do cílového Limoges sice jezdci neabsolvovali v tak lenivém tempu, jako tomu bylo ve třetí etapě - Peter Sagan po ní prohlásil, že se klidně mohl zastavit na kávu a nic důležitého by mu neuteklo -, ale ani tak se někam nespěchalo. Čtveřice uprchlíků byla po celou dobu dne tak říkajíc pod kontrolou a její náskok se nevyšplhal nad pět minut.

V úniku dne figuroval domácí Alexis Gougeard (vítěz jedné z etap loňské Vuelty, ale debutant na Tour), Oliver Naesen z po sezoně končící stáje IAM Cycling, Andreas Schillinger z Bora Argon-18 a Markel Irizar z Trek-Segafredo. Jejich situace byla po všech ohledech snazší než předchozí osamělý boj Arminda Fonseky, i tak ale byli tito závodníci odsouzeni k pomalé a pro ně jistě bolestivé "smrti". 

Peloton, který vedla po většinu času stáj Lotto-Soudal, své manko po desítkách kilometrů obezřelého vyčkávání zlikvidoval až v nájezdu do poslední desítky kilometrů. S více než dvěma sty kilometry v nohách pak přišel čas pro sprintery. Těm ale znovu životní prostor upíraly stáje závodníků na celkové pořadí, které se snažily držet vepředu - debata o tom, zda mají závodníci jako Chris Froome nebo Nairo Quintana co dělat vepředu v samotných závěrech sprinterských etap tak může pokračovat i po této etapě.

Na čele závodu v posledních třech kilometrech začal operovat vláček týmu Lotto-Soudal, který se snažil vydobýt co nejvýhodnější pozici pro Andrého Greipela. Naopak konkurenční Etixx Quick-Step jako už poněkolikáté na letošní Tour vepředu absentoval. Avšak ani to nezastavilo Marcela Kittela v jeho sprintu - dostal se postupně před předčasně vystartujícího Greipela, předstihl i Alexandera Kristoffa a v cíli snad ještě v těsnějším finiši než jak tomu bylo o den dříve odrazil nástup Bryana Coquarda. Po dvou úspěších rivala Marka Cavendishe, který se nyní nejlepším nevyrovnal, tak i on má svůj etapový triumf.

Cyklistický závod Tour de France - 4. etapa: Saumur - Limoges (237,5 km):

1. Kittel (Něm./Etixx-Quick-Step) 5:28:30, 2. Coquard (Fr./Direct Energie), 3. P. Sagan (SR/Tinkoff), 4. Groenewegen (Niz./LottoNL), 5. Kristoff (Nor./Kaťuša), 6. Enger (Nor./IAM), 7. McLay (Brit./Fortuneo), 8. Cavendish (Brit./Dimension Data), 9. Dumoulin (Fr./AG2R), 10. Gerrans (Austr./Orica), ...21. Kreuziger (Tinkoff) všichni stejný čas, 141. Bárta (Bora Argon) -1:33, 164. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -2:10.

Průběžné pořadí: 1. P. Sagan 20:03:02, 2. Alaphilippe (Fr./ĐąßßQuick-Step) -12, 3. Valverde (Šp./Movistar) -14, 4. Barguil (Fr./Giant), 5. Froome (Brit./Sky), 6. Kreuziger, 7. Quintana (Kol./Movistar), 8. Aru (It./Astana), 9. Matthews (Austr./Orica), 10. Rolland (Fr./Cannondale) všichni -18, ...143. Bárta -8:42, 150. Vakoč -9:29. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články