„Točit s Karlem Kachyňou byla čest,“ řekla o snímku několikrát. Na snímek, který točila se svým exmanželem Radoslavem Brzobohatým, vzpomíná s láskou, ale v srdci nosí jednu velkou bolest, jak novinářům přiznala. „Vadí mi, že ten film neviděli moji rodiče. Byl totiž tak dlouho v trezoru, že mezitím zemřeli,“ pronesla smutně Bohdalová.

V závěru přehlídky převezme Bohdalová, která letos oslavila pětaosmdesátiny, cenu prezidenta festivalu. Bohdalová patří k nejúspěšnějším a divácky nejoblíbenějším českým herečkám všech dob. Na kontě má 84 celovečerních filmů a přibližně stejný počet rolí ztvárnila v televizních snímcích a seriálech.

Zazářila už jako dítě například ve veselohře Madla zpívá Evropě (1940). Po ukončení studií na pražské DAMU dostala od Jana Wericha nabídku na angažmá v Divadle ABC. Od roku 1967 se stalo její domovskou scénou Divadlo na Vinohradech, jehož členkou byla až do roku 2004. Nyní hraje v Divadle na Jezerce. Za celoživotní mistrovství v oboru činohra získala v roce 2010 Cenu Thálie.

Ve filmu a v televizi patří k herečkám, pro něž se píší role takzvaně „na tělo“. Ztvárnila desítky komediálních postav (Až přijde kocour, Král Králů, Komedie s klikou, Bílá paní, Dáma na kolejích, Světáci, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Ženy v ofsajdu) i rolí dramatických (Ucho, Byli jsme to my, Corpus delicti). Za hlavní role v pohádce Nesmrtelná teta (1993) a dramatu Fany (1995) si odnesla České lvy.

Fotogalerie: Oslava 85. narozenin Jiřiny Bohdalové
75 fotografií

Diváci si ji oblíbili v televizních filmech, inscenacích, pohádkách i v seriálech jako třeba Taková normální rodinka, F. L. Věk, Chalupáři, Přítelkyně z domu smutku, Návštěva staré dámy, Četnické humoresky, Pojišťovna štěstí, Ach, ty vraždy a Každý milion dobrý. Také propůjčila svůj nezaměnitelný hlas mnoha kresleným pohádkovým postavičkám.

Dosud poslední hlavní filmovou rolí byla hořká komedie Jiřího Stracha Vrásky z lásky (2012), v níž se po mnoha letech opět setkala s hereckým partnerem Radoslavem Brzobohatým.