Karel Häring
11. července 2016 • 01:20

Portugalský hrdina Éder: Cristiano mi předpověděl, že dám gól

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Kdyby se dělal seznam s adepty na rozhodující gól, Éder by na něm rozhodně nebyl vysoko. Jenže byl to on, kdo pověsil Portugalsku na krk medaile pro mistry Evropy. „Byl to úžasný moment,“ rozplýval se.



Do hry přišel na trávník Stade de France až jedenáct minut před koncem normální hrací doby. Bylo na něm vidět, že má hodně sil a odhodlání, obraně Francie dělal problémy. A ve 109. minutě přišla jeho chvíle. Využil prostoru, který mu zadáci domácích dali, a trefil se.

Byl to jeho první gól na turnaji. A není divu, protože do finále odehrál jen patnáct minut. „Cristiano mi řekl, že dám vítězný gól. Dodal mi sílu a pozitivní energii. Ta trefa byla velmi důležitá, pomohla korunovat naši tvrdou práci. Dřeli jsme od první minuty zápasu, vlastně od úvodu celého turnaje. Byli jsme úžasní a lidé v Portugalsku si to zaslouží,“ rozplýval se po utkání.

Vše o EURO 2016 najdete ZDE »

Jestli jsou někde překvapení tím, kdo rozhodl, tak ve Swansea. Do velšského klubu přišel před sezonou, jenže za první polovinu ročníku se netrefil ani jednou. Koncem ledna proto odešel s nulou na kontě hostovat do Lille. V dresu francouzského klubu si připsal šest branek.

Velkým střelcem doposud nebyl ani v dresu národního týmu. Všehovšudy se radoval jen třikrát. Před dvěma lety už startoval na mistrovství světa a Portugalci měli potíže se zraněnými, proto se dostalo i na něj. Ovšem herně se trápil a v utkání s USA to často na trávníku slíznul právě od Ronalda .

Nicméně trenér Fernando Santos mu věřil. „Od prvního dne jsem věřil, že moje chvíle přijde. Trenér ví o mých schopnostech, stejně tak i spoluhráči. Věří mi a já pracoval tvrdě na to, abych jim mohl pomoct. Teď to vyšlo. Mám velkou radost z toho, co jsme dosáhli,“ líčil.

Portugalci vyhráli EURO, přestože v základní hrací době se jim podařilo zvítězit jen jednou. Ale Éder se tím nijak netrápí. „Myslím, že si titul zasloužíme za tvrdou práci, kterou jsme my všichni, hráči i realizační tým, do toho vložili. Portugalsko čekalo na tento titul velmi dlouho. Je to skvělé a zasloužené,“ prohlásil nečekaný hrdina.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud