Facebook vládne sociálním sítím i komunikaci, druhým v pořadí je čínský Tencent

Facebook je sice největší sociální sítí na světě, ale už vlastní i další značky, které se zaměřují na další důležité části – komunikaci a sdílení fotografií. Facebook kvůli získání většího podílu na tomto trhu v minulosti provedl akvizici startupu WhatsApp, který začátkem tohoto roku dosáhl na miliardu uživatelů. Na sdílení fotografií koupil Instagram, který má přes 600 milionů uživatelů.

Jak si tedy Facebook vede v celosvětovém srovnání? Jak lze vidět z grafu webu Statista, pokud jde o počet uživatel, aplikace patřící Facebooku vládnou prvním třem pozicím., přičemž Instagram patří mezi nejslabší aplikaci, která je až za silným čínským konkurentem – Tencent.

Tencent má v Číně populární aplikaci pro komunikaci – WeChat s celkem 760 miliony uživatelů. Jako konkurenci Facebooku nebo podobným platformám nabízí Qzone, který má 650 milionů uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek
Porovnání společností vlastnící populární sociální sítě a komunikační aplikace (Zdroj: Statista)

Ostatní sociální sítě jsou proti těmto velikánům stále poměrně malé – Twitter má podobně jako Snapchat kolem 300 milionů uživatelů a Pinterest „pouhých“ sto milionů uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek
Předpokládaný vývoj reklamního trhu u sociálních sítí v USA (Zdroj: Statista)

Vzhledem k tomu, že všechny tyto aplikace mají příjem převážně z reklamy, je pro všechny důležitý úspěch v mobilní oblasti. Podle informací bude obrat z reklamy jen v rámci sociálních sítích v USA tento rok téměř 15 miliard dolarů. Do roku 2021 by se dle předpokladů mělo jednat až o 25 miliard dolarů, které si budou sociální sítě v USA rozdělovat a zatím to vypadá, že nejvíce z tohoto koláče ukousne právě Facebook.

Klepněte pro větší obrázek
Porovnání předpokládaného růstu na desktopu a mobilu (Zdroj: Statista)

Využívání sociálních aplikací stále rychle roste především na mobilních zařízeních, zatímco na desktopu zpomaluje a během následujících pěti let by se mělo takřka zcela zastavit. I v mobilní oblasti ale už není tempo takové, jako v počátcích a nelze se tomu divit – dostupní uživatelé pomalu dochází. Proto se Facebook, Google i další snaží zasáhnout rozvíjející se trhy a dostat internet i do obydlených míst, kde zatím není.

Diskuze (2) Další článek: Akcie Nintenda vystřelily za den o čtvrtinu, hra Pokémon GO za pár dní překonala počet uživatelů Twitteru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,