Hlavní obsah

Underworld roztančili finále Colours of Ostrava

Právo, Jaroslav Špulák

„Festival končí,“ řekla smutně v neděli kolem půl jedenácté v noci z hlavního pódia Zlata Holušová, ředitelka Colours of Ostrava. Poděkovala všem, kteří se noční směnou podíleli na tom, že po deštivé sobotě mohla akce zdárně plynout i v neděli, a také návštěvníkům. „Jste ti nejlepší diváci, jaké si může promotér přát,“ sdělila.

Foto: Lucie Levá

Underworld festival uzavřeli.

Článek

Čtvrtý festivalový den probíhal podle ideálních představ. Teplota byla tak akorát, spadlo jen pár symbolických kapek, svou účast místy potvrdilo i slunko a podle odhadu Práva více než čtyřicetitisícový dav se náramně bavil.

Na Colours of Ostrava bylo kde, protože i v neděli běžel program na dvaceti scénách a místech. Na devíti se hrálo, na dalších se promítaly filmy, hrála divadla či diskutovalo v rámci výtečně připraveného programu Meltingspot.

Foto: Lucie Levá

Tha Vaccines přinesli syrový rock.

V Dolní oblasti Vítkovic, kde se akce odehrála, vlastně nic nechybělo. Jídla a pití byl dostatek a slušný výběr, myslelo se i na vegetariány a vegany, lidé tančili na malých diskotékách na několika místech, mohli si pořídit třeba tetování, koupit knihu v antikvariátu, vybrat z designového zboží či nechat upravit vlasy. V neděli byl také zapomenut nepříjemný sobotní déšť, dílem kvůli tomu, že hasiči a pořadatelé přes noc vysušili kaluže, aby to pro diváky bylo pohodlné.

Není pochyb o tom, že Colours of Ostrava je nejlépe připravený a programově nejbohatší festival v České republice. Velký zájem diváků budiž jedním z důkazů. A třeba i skvělý zvuk na obou hlavních scénách.

Passenger to zvládl sám

Jeho finále patřilo britským Underworld. Dvojice Karl Hyde a Rick Smith opanovala prostor elektronickou taneční hudbou, jejímž základem byly smysluplné písně se silnými melodiemi, přidanou hodnotou pak velká zadní projekce a rozkmitaná světla.

House, dance, techno, breakbeat, pop – to všechno mají Underworld ve svém hudebním výrazu spletené. Protože jej budují již od osmdesátých let, má jejich pódiová show nadhled a lehkost. Chvílemi možná trochu sklouzávají k rutině, ale své poslání roztančit a rozezpívat splnili bezezbytku.

Výtečný byl v neděli i britský písničkář Passenger. Na pódiu stál sám s kytarou, přesto dokázal ovládnout dav, zaujmout jej příběhy a úvahami vyprávěnými mezi písněmi a jimi samotnými nadchnout. Má pevný sytý hlas, tvoří emotivní skladby a výborně pracuje s dynamikou. Na letošním festivalu byl jeho koncert jedním z vrcholů.

Foto: Lucie Levá

Passenger odehrál skvělý set.

Britská rocková kapela The Vaccines má na svých deskách skladby, které výrazně stojí na jasném a čistém zpěvu Justina Haywarda-Younga. Naživo to ale leckdy nezopakoval, a tak vzal písním kus jejich tváře. Tahle kapela sice nezklamala, jen je o něco lepší na albech.

Po celou dobu festivalu se hrálo i na elektronické scéně, kde bylo možné zachytit současné trendy v tomto stylu. Dramaturgicky vyrovnaný a zajímavý byl program na alternativně laděné Full Moon Stage, syrové punkové, countryové a různé další prvky definovaly účinkující na divoké a zájmu diváků prostorově skoro nepostačující Drive Stage, respektive její blízké okolí.

Festival Colours of Ostrava letos nabídl tradičně zajímavý program, dobře se postaral o návštěvníky a ještě se statečně popasoval s rozmarem počasí. Byl to ročník, na který se jen tak nezapomene.

Na nedělní tiskové konferenci pořadatelé sdělili, že v příštím roce se uskuteční od 19. do 22. července, tedy nově od středy do soboty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám