Hlavní obsah

Škodlivý kód HummingBad infikoval deset miliónů tabletů a smartphonů

Novinky, chm

Bezpečnostním expertům dělá v posledních měsících vrásky na čele škodlivý kód HummingBad, který se zaměřuje na chytré telefony a tablety s operačním systémem Android. Tento nezvaný návštěvník totiž nakazil za pouhých pár měsíců na deset miliónů mobilních zařízení. Vyplývá to z analýzy bezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Že se HummingBad šíří jako lavina, varovali bezpečnostní experti již před třemi měsíci. [celá zpráva]

Tehdy se však počty napadených přístrojů počítaly tak maximálně na desetitisíce. Kyberzločinci ale novou hrozbu šířili jako zběsilí, za pouhého čtvrt roku se tak z HummingBadu stala jedna z nejobávanějších mobilních hrozeb.

Nezvaný návštěvník dovoluje počítačovému pirátovi převzít nad napadeným strojem absolutní kontrolu. „Tento malware se zaměřuje na zařízení se systémem Android. Vytváří trvalý rootkit na zařízení,“ upozornil David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Instaluje podvodné aplikace a umožňuje další škodlivé aktivity
bezpečnostní odborník David Řeháček

Schopnost škodlivého kódu se v zařízení maskovat – tedy zmiňovaný rootkit – značně znesnadňuje možnost jeho odhalení na napadeném zařízení. Ve chvíli, kdy se HummingBad na mobilním zařízení zahnízdí, začne dál škodit. „Instaluje podvodné aplikace a umožňuje další škodlivé aktivity, jako například instalace keyloggerů, krádeže přihlašovacích údajů a obcházení šifrování e-mailů pro lepší zachycení podnikových dat,“ konstatoval Řeháček.

Jinými slovy počítačoví piráti převezmou nad napadeným přístrojem naprostou kontrolu. Mohou jen vyčkávat a sledovat aktivitu uživatele, stejně tak ale dovedou odchytávat zprávy týkající se internetového bankovnictví. Teoreticky tedy mohou uživatele připravit o peníze.

HummingBad se šíří zatím výhradně v prostředí platformy Android, a to zpravidla jako součást aplikací z neoficiálních zdrojů. Stejně tak se ale do přístroje může dostat prostřednictvím nevyžádaného e-mailu.

Na Android cílí i další viry

Na pozoru by se měli mít uživatelé Androidu také před novou hrozbou zvanou Godless, což v překladu znamená neznaboh či bezbožník. „Tento malware umí využít několik postupů k získání vyšších oprávnění,“ konstatoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

To jinými slovy znamená, že útočníci mohou získat nad napadeným přístrojem absolutní kontrolu. Mohou do něj propašovat prakticky jakýkoliv jiný škodlivý kód, mohou odposlouchávat komunikace či odchytávat přihlašovací údaje uživatelů.

Doposud stihl Godless nakazit několik stovek tisíc přístrojů po celém světě, v ohrožení je ale daleko více uživatelů. „Podle výzkumu specialistů firmy TrendMicro je schopen infikovat zhruba 90 procent všech smartphonů se systémem Android 5.1 nebo starší verzí,“ podotkl Bašta.

Virus Godless se přitom kyberzločincům podařilo propašovat už i do oficiálního obchodu společnosti Google. Ani stahování aplikací z oficiálních zdrojů tak není pro uživatele zárukou stoprocentního bezpečí. [celá zpráva]

S oběma viry by si měla poradit většina antivirových programů. Ty ale na tabletech a mobilech používá málokdo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám