Hlavní obsah

Slovenská policie provedla razii v jaderné elektrárně Mochovce

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V souvislosti s dokončením třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny ve slovenských Mochovcích proběhla ve středu v areálu elektrárny policejní razie. Podle slovenských médií se týkala jedné z bývalých dodavatelských firem. Dostavba Mochovců se protahuje a prodražuje.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Článek

„Akce souvisela se zajišťováním účetních dokladů. Potřebujeme prověřit dodavatelské vztahy při dostavbě Mochovců,“ řekl portálu Aktuality.sk policejní prezident Tibor Gašpar.

Mluvčí Slovenských elektráren (SE) Jana Burdová razii rovněž potvrdila. „Policie vstoupila na stavbu třetího a čtvrtého bloku i do kanceláří bývalého dodavatele dostavby elektrárny,“ uvedla mluvčí.

Server HN.sk napsal, že se jedná o firmu Inženýrské stavby Košice. SE smlouvu s touto firmou zrušily údajně z důvodu nekvalitní práce a prodražení stavby.

O miliardy víc

Server Aktuality.sk uvedl, že zátah policie se netýká přímo vlastníka jaderné elektrárny a největšího výrobce elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárny. Slovenská policie v minulosti provedla razie i v samotném podniku SE a kvůli podezřením z různých trestných činů obvinila několik osob.

Italský koncern Enel se loni dohodl na prodeji svého 66procentního podílu v SE do vlastnictví Energetického a průmyslového holdingu. Hodnota transakce činí 750 miliónů eur (přes 20 miliard Kč).

Dostavba elektrárny v Mochovcích nabrala oproti původnímu harmonogramu skluz a bude mnohem dražší, než se předpokládalo. Má být ukončena v letech 2017 až 2018 a náklady přesáhnou pět miliard eur (135 miliard korun).

Původně se předpokládalo, že náklady nepřesáhnou tři miliardy eur (81 miliard korun). Po dostavě dvou bloků pokryjí Mochovce 13 procent celkové spotřeby elektrické energie na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám