Hlavní obsah

Erdogan: Jsem garant demokracie, USA a EU nemají co kritizovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Výjimečný stav v Turecku, který ve středu v noci vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan, má podle něj sloužit k normalizaci země a upevnění demokracie. Kritiku USA a EU v té souvislosti odmítl. Zopakoval také, že pučisty zcela odstraní.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Turecká dívka s portrétem prezidenta Erdogana na čelence na provládní demonstraci v Ankaře.

Článek

Erdogan slíbil, že bude nesmlouvavý a „všechny viry v ozbrojených silách budou vyčištěny“. Právě tyto kroky prý povedou k upevnění demokracie. Ta je podle něj nyní ohrožena.

„Zůstaneme parlamentní demokracií, nikdy se od ní neodkloníme,“ řekl v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké útoky u prezidentského paláce v Ankaře. Záběry z 15. července 2016 (video je bez zvuku)Video: Reuters

Erdogan odmítá obavy EU i USA, že využívá situace k likvidaci opozice a zajištění vlastní pozice, a nesouhlasí ani s kritikou obnovení trestu smrti. Na adresu EU podle agentury Bloomberg poznamenal: „EU není celý svět, je to jen 28 zemí. Třiapadesát let jsme u ní klepali na dveře. Nechali nás čekat, zatímco přijímali jiné.“

Ke kritizované obnově trestu smrti, kterou obhajuje, doplnil: „Trest smrti platí v USA, Rusku, Číně.“

Oběsíme tě, ty pse!

Puč podle Erdogana organizoval duchovní Fethullah Gülen, který žije od 90. let v USA.

Erdogan dokonce naznačil, že ruské letadlo v tureckém vzdušném prostoru loni v listopadu mohli sestřelit protivládní spiklenci napojení na Gülena. Sestřelení, které nepřežil jeden z pilotů operujících v Sýrii, vedlo k roztržce s Ruskem, Erdogan ji zažehnal až těsně před pátečním pučem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecký útok na budovu tureckého parlamentu v Ankaře. Záběry z 15. července 2016Video: Reuters

Foto: Baz Ratner, Reuters

Pohřeb policisty zabitého při pokusu o převrat v Ankaře.

Ankara chce, aby Washington Gülena vydal. Americká diplomacie se ale ohradila a žádá, aby Erdogan předložil jasné důkazy. Ministr zahraničí John Kerry pohrozil, že v opačném případě by to mohlo mít důsledky pro spolupráci v rámci NATO.

Erdogan k tomu nyní řekl, že by to nebylo dobré rozhodnutí. „Máme strategické partnerství a musíme zachovat vzájemnou solidaritu,“ poznamenal turecký prezident.

Na Taksimském náměstí v centru Istanbulu, kam Erdogan nadále každý večer svolává své příznivce, se podle serveru Conflict News objevil obří transparent s nápisem „Feto (Fetullah Gülen), satanův pse, oběsíme tebe a tvé psy na tvých vlastních vodítkách.“

Na Taksimském náměstí v centru Istanbulu se objevil obří transparent s nápisem „Feto (Fethullah Gülen), satanův pse, oběsíme tebe a tvé psy na tvých vlastních vodítkách.“

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Agentury popisují, že se proměnil charakter večerních shromáždění a ubylo podobizen prezidenta a transparentů se symboly jeho strany AKP a přibylo národních vlajek a vlasteneckých písní. Vlajky jdou od puče na odbyt. Agentura Reuters informovala, že se jich už prodalo okolo 1,5 miliónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám