Policie obvinila ženu, která vraždila v pražském obchodním centru

Vražda

Policie obvinila ženu, která vraždila v pražském obchodním centruNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Policie dnes odpoledne obvinila třiatřicetiletou ženu z vraždy v nákupním centru na pražském Smíchově, kterou spáchala ve čtvrtek poté, co opustila bohnickou léčebnu. Na webu to dnes oznámila mluvčí pražské policie Iveta Martínková. Postup psychiatrické nemocnice nechá prověřit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který do zařízení pošle kontrolní tým.

Obviněná žena ve čtvrtek odpoledne pobodala jinou ženu v obchodním centru, nůž si opatřila přímo v prodejně. Napadená žena zraněním na místě podlehla. Policisté se zabývají duševním stavem i okolnostmi jejího propuštění z psychiatrického zařízení. Navrhli státním zástupcům, aby skončila ve vazbě.

Ředitel bohnické nemocnice Martin Hollý uvedl, že pacientka byla propuštěna ve stabilizovaném stavu a s nastaveným užíváním léků. Stejně jako v jiných podobných případech dostala kontakt na lékaře, který by převzal péči. Hollý nad případem vyjádřil lítost. Upozornil také, že nikdy nelze garantovat nulovou pravděpodobnost agresivity i u zdravých lidí. Postup zařízení prověří kontrolní tým, do kterého ministr jmenoval svého náměstka Petra Landu, ředitelku odboru zdravotních služeb Martinu Novotnou a ředitele Národního ústavu duševního zdraví Cyrila Höschla

Podle serveru idnes.cz byla žena v léčebně opakovaně a měla konflikty s ostatními pacienty. Naposledy tam byla kvůli napadení, které se stalo v kavárně na pražském Újezdu na začátku července. Podle serveru se tam snažila na záchodě uškrtit jinou zákaznici. Policie dnes tento případ potvrdila, jejím postupem se rovněž zabývá kontrola.

Za vraždu ženě hrozí podle nejmírnějšího paragrafu deset až 18 let vězení. Pokud pachatel někoho úmyslně usmrtí s rozmyslem nebo po předchozím uvážení, může být potrestán v rozmezí od 12 do 20 let vězení. V případě surových či trýznivých vražd hrozí pachatelům i výjimečný trest nad touto hranicí.

Případy, kdy útočí pacienti propuštění z psychiatrických klinik, se v Česku stávají. Z posledních let je známý například případ Barbory Orlové, která zavraždila studenta ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Další známý případ se týká vraždy knihovnice z Plzeňska, kterou rovněž zabil psychicky nemocný muž. Jiný muž zase trpěl schizofrenií a zabil na zlínském sídlišti jiného muže. Všechny případy mají společné to, že nemocní lidé zabíjeli pomocí nože. Jejich stíhání museli policisté zastavit, soudy je poslaly k léčení do detenčních zařízení. Podle odborníků žije v ČR na 800 těžkých psychotiků, kteří představují trvalé riziko pro okolí.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články