Hlavní obsah

Skladatel James Newton Howard zkoušel v Praze

Právo, kul

Jeden z nejvšestrannějších a nejuznávanějších autorů současné filmové hudby, americký klavírista, aranžér a producent James Newton Howard, se do pátku připravoval na své světové turné v české metropoli. Pobýval v ní od pondělí.

Foto: JVS Group

James Newton Howard je autorem hudby k více než 120 filmům.

Článek

Autor hudby k snímkům jako například Já, legenda, Hunger Games, Temný rytíř, Šestý smysl, Pretty Woman, Vodní svět, King Kong, Collateral, Znamení nebo Peter Pan připravuje velkolepá vystoupení s Českým národním symfonickým orchestrem. Skladatel na podzim v příštím roce vystoupí také v Praze.

Howard patří mezi nejúspěšnější filmové hudební skladatele současnosti. V rámci své kariéry spolupracoval například s Hansem Zimmerem, se kterým vytvořil hudbu k batmanovským filmům Temný rytíř a Batman začíná. V současné době pracuje na očekávaném snímku Fantastická zvířata a kde je najít. Ten má být volným pokračováním kouzelnické ságy o Harrym Potterovi. Film, jehož předlohu napsala J. K. Rowlingová, bude mít premiéru na podzim 2016 a o jeho režii se postaral David Yates.

„Setkal jsem se v Praze s orchestrem, se kterým budeme vystupovat během turné. Dostal jsem na něj doporučení od svého přítele a skladatele Hanse Zimmera, který s ním vystupoval. Orchestr je výborný a zažili jsme výborný den. Těším se na další spolupráci,“ řekl k návštěvě Prahy a spolupráci s ČNSO Howard.

James Newton Howard má na svém kontě osm nominací na Oscara, čtyři nominace na Grammy a stejný počet Zlatých glóbů. Složil hudbu k více než 120 filmům.

Skladatel se v tuto chvíli připravuje na nadcházející koncertní turné, které se uskuteční v roce 2017. V rámci připravovaných koncertů Howard sám, za dirigentským stolkem povede Český národní symfonický orchestr, se kterým představí nejslavnější skladby své tvorby. Po úspěšných koncertech Hanze Zimmera a Ennia Morriconeho se do České republiky chystá další velikán filmové hudby. Koncert se uskuteční na podzim roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám