Didgeridoo – hudební nástroj pro znalce

Kytara, piano, housle a další. To jsou běžné hudební nástroje, které už nikoho nijak zvlášť neohromí. Pokud chcete opravdu zaujmout, pak vsaďte na netradiční hudební nástroj, který všem vašim známým a přátelům vyrazí dech. A vy si jej pro jeho hluboký, uklidňující zvuk okamžitě zamilujete!

Co je didgeridoo?

Poněkud neproniknutelný název označuje původní hudební nástroj australských domorodců, aboridžinců. V našich zeměpisných šířkách se setkáte také s označením didžeridu. Není se čemu divit, že se hudební nástroje didgeridoo se svým nezaměnitelným zvukem brzy staly jedním ze symbolů nejen abordžinské kultury, ale celého kontinentu.

 Jak didgeridoo vzniklo?

Jako spousta vynálezů, i didžerido vzniklo úplnou náhodou. Jeden aboridžinský mladík, který měl za úkol udržovat hořící oheň, hledal další suché dřevo. V jednom kmeni eukalyptu však viděl množství termitů a nechtěl je spolu se dřevem hodit do ohně. Nejdříve se je tedy pokusil z kusu dřeva vytřepat, ovšem bezúspěšně. Následně ho napadlo do kmene pořádně fouknout. Dřevo zadulo a tak bylo objeveno první didžeridu.

Z čeho se didgeridoo vyrábí?

Vzhledem ke vzrůstající popularitě a tím i stoupajícímu počtu hráčů se už tento nástroj nemůže vyrábět z eukalyptového dřeva, které je přece jenom velmi vzácné. Při výrobě se tedy používají jiné druhy dřeva, například javor nebo olše. Výbornou alternativu však představují také didžerida z teakového dřeva, jejich zvuk je od původního didžerida k nerozeznání.

Jak na didgeridoo hrát?

Hra na didžeridu se vám zprvu může zdát takřka nemožná, ale vše je pouze otázkou cviku. Důležité je zvládnout dvě následující techniky:

  • Základní tón: Nejprve přistupte k nácviku základního tónu. Nezbytným předpokladem je dokonalé uvolnění celého těla a zejména obličejových svalů. Následně se nadechněte a při výdechu pomalu rozvibrujte rty. Několikrát zopakujte a následně nasaďte rty na náustek a zkuste to stejné zopakovat i se samotným nástrojem. Měli byste dosáhnout bručivého, hlubokého zvuku.
  • Cirkulární dech: Po zvládnutí základní techniky můžete ve hře na didžeridu pokročit o kousek kupředu a pokusit se zvládnout techniku takzvaného cirkulárního dýchání, díky němuž budete moci vyluzovat z nástroje zvuk bez pauz na nádech. Cirkulární dýchání spočívá v tom, že při nádechu stlačíte svaly na tvářích, čímž z nich dostanete vzduch. Je třeba celý úkon provést velmi rychle a zároveň se zprudka nadechnout. Zpočátku vám to s velkou pravděpodobností nepůjde, ale je třeba vytrvat a uvidíte, že časem se cirkulárním dechu naučíte.

Zaujal vás netradiční hudební nástroj? Pak rozšiřte vaši sbírku nástrojů z celého světa o didgeridoo z Kokiskashop.cz a mějte doma zajímavý kousek s nenapodobitelným zvukem.