Hlavní obsah

Operační systém Windows 10 je na trhu již rok

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psala se středa, 29. července loňského roku. Společnost Microsoft s velkou parádou vypustila do světa operační systém Windows 10. Ten si za pouhý rok na trhu nainstaloval rekordní počet uživatelů, přestože se ambice amerického softwarového gigantu nenaplnily.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Při uvedení desítek se americký softwarový gigant kasal, že do třech let poběží novinka na miliardě zařízení. Přestože jde o bezesporu nejúspěšnější operační systém v celé historii Microsoftu, nakonec po 12 měsících běží pouze na 350 miliónech přístrojů.

I když se může zdát na první pohled číslo vysoké, není tomu tak.

Aktualizace zadarmo končí

Microsoft totiž posledních 12 měsíců nabízel desítky jako aktualizaci zadarmo, což od tohoto víkendu již nebude. [celá zpráva]

Lze tedy předpokládat, že tempo růstu Windows 10 výrazně zpomalí. Ve více než 350 miliónech zařízení jsou započítány kromě počítačů a notebooků i tablety, zábavní televizní systémy a v neposlední řadě také chytré telefony.

Právě poslední zmiňovaná kategorie bude pro americký softwarový gigant v následujícím období klíčová. Mohla by mu totiž ještě více pomoci v rozmachu desítek.

V letošním roce se na pulty obchodů chystá celá řada nových smartphonů s desítkami, které budou bojovat o přízeň uživatelů s konkurenčními platformami – především tedy s Androidem a iOS od Applu.

Další vylepšení se chystají

Desítky přinesly celou řadu vylepšení, zejména v jádru systému, například v oblasti správy paměti. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání.

Celé řady dalších vylepšení by se navíc desítky měly dočkat v příštím týdnu. Microsoft totiž v úterý vydá dlouho očekávanou velkou aktualizaci. Balík oprav a vylepšení se jmenuje „Anniversary Update“ (Výroční aktualizace). V podstatě jde o obdobu Service Packu, na který byli zvyklí majitelé starších Windows.

Hlavním úkolem velké aktualizace je sblížit jednotlivé platformy, na kterých desítky fungují. Jinými slovy, aby operační systém Windows 10 fungoval na tabletech a chytrých telefonech co nejvíce stejně jako na klasických počítačích a noteboocích. Tvůrci přitom nezapomínají ani na televizní konzoli Xbox One. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám