Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kvůli emisní aféře Volkswagenu klesl zisk Porsche SE o více než dvě pětiny

Ekonomika

  16:30
STUTTGART - Čistý zisk holdingové společnosti Porsche SE, která je hlavním akcionářem německého automobilového koncernu Volkswagen, se v prvním pololetí meziročně propadl o 41 procent na 980 milionů eur (zhruba 26,5 miliardy korun), oznámila firma. Výsledky holdingu odrážejí pokles zisku Volkswagenu, za kterým stojí náklady spojené s emisním skandálem.

Společnost Porsche SE rovněž potvrdila, že v celém letošním roce očekává čistý zisk 1,4 až 2,4 miliardy eur. Za celý loňský rok přitom firma kvůli emisní aféře VW vykázala ztrátu 273 milionů eur.

Majitelé Volkswagenu: Vyplaťme dividendy, průšvih s emisemi tomu nebrání

Holdingovou firmu Porsche SE ovládají rodiny Porscheových a Piëchů. Porsche SE vlastní ve Volkswagenu zhruba 52 procent hlasovacích práv. Holding není totožný s výrobcem sportovních vozů Porsche AG, který je jednou z divizí Volkswagenu.

Volkswagen již dříve oznámil, že jeho čistý zisk se v prvním pololetí meziročně propadl o 37 procent na 3,6 miliardy eur (97 miliard korun). Automobilka loni v září přiznala, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulace s testy emisí. Aféra se týká mimo jiné asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!