Hlavní obsah

Někteří lidé dělají z koček a psů vegany, veterináři jsou proti

Právo, Barbora Janáková

Pro někoho sobecké rozhodnutí, pro jiného snaha mít co nejmenší dopad na planetu. Tak jsou vnímáni lidé, kteří krmí své psy a kočky pouze rostlinnou stravou. Veterináři jsou ovšem proti. U psů tento způsob stravování nedoporučují. U koček jej rovnou odmítají.

Foto: Profimedia.cz

Psi jsou všežravci, teoreticky tedy mohou žrát výlučně rostlinnou stravu, kočky jako masožravci však nikoliv.

Článek

Z právního hlediska přitom může jít o přestupek týrání zvířat nebo trestný čin zanedbání péče z nedbalosti, záleží, jak zvířeti strava (ne)vyhovuje. V takovém případě může chovatel dostat až půlmiliónovou pokutu či strávit až půl roku ve vězení.

Krmit své tři psy pouze veganskými granulemi se před dvěma lety rozhodla Nikola (30). Sama je veganka již čtyři roky a tvrdí, že se snaží minimalizovat negativní dopad svého chování na planetu a bytosti, které ji obývají.

„Když se o udržitelný a etický přístup začnete zajímat, tak dřív nebo později se dostanete i k čistě rostlinným krmivům pro zvířata,“ objasnila Právu Nikola.

Zpočátku byla sama vůči možnosti krmit psy pouze rostlinnou stravou skeptická. Pak si ovšem našla na internetu článek od zvěrolékaře, který popisuje, že psi se kvůli domestikaci stali všežravci, a proto jejich trávicí trakt zvládne i štěpit škroby.

Proto svým psům zpočátku pořídila malé balení veganských granulí a dala jim je na ochutnávku. Překvapilo ji, jak rychle v nich zmizely, téměř se o ně poprali. Proto časem koupila větší balení a začala je míchat s těmi původními. Když nakonec ty původní došly, tak už své psy nechala na čistě rostlinné stravě.

„Od té doby zhruba dva roky jsou na čistě rostlinných granulích a pamlscích,“ sdělila Nikola s tím, že psům granule chutnají, a kdyby viděla, že neprospívají, tak by jim klidně koupila zase ty s masem.

Vegani by se měli zamyslet, proč se snaží takto předělávat přírodu
veterinář a vegetarián Petr Košař

Nikola své rozhodnutí s veterinářem nijak nekonzultovala. Podle ní její psi nyní prospívají a všechny prohlídky mají v pořádku. Nikola je členkou skupiny Veganské kočky a psi, která má na sociální síti Facebook více než tisíc členů.

Osobní filozofie versus příroda

Právem oslovení veterináři jsou vůči rostlinné stravě skeptičtí. Ačkoli připouštějí, že pes se díky domestikaci stal téměř všežravcem, rozhodnutí krmit ho pouze rostlinnou stravou nedoporučují.

„Odstranění všech živočišných produktů z diety psů a koček může sice plnit něčí osobní filozofii, ale bez ohledu na to, jak dobře je toto míněné, nepovažuji to za správnou volbu,“ sdělil Právu veterinář Milan Šťourač.

Veterinář Petr Košař, který je sám vegetarián, Právu řekl, že pes může prospívat na vegetariánské stravě, tedy na potravě, kde je maso nahrazené třeba vejci a tvarohem. Sám je ale proti krmení psa čistě rostlinnou stravou, protože pes na ni nemá uzpůsobené zažívání, na rozdíl od člověka má totiž velice krátký zažívací trakt.

Kočka je obligátní masožravec
veterinář Petr Košař

Proto ačkoli rostlinná strava nabízí dostatek bílkovin, tak podle Košaře nebudou pro psa dobře stravitelné a bude to zatěžovat jeho trávení.

Zcela jinou kapitolou jsou kočky na veganské stravě. Ty sice byly domestikovány, ale později a většinou i nadále loví drobná zvířata a nejsou krmená zbytky lidské potravy.

„Kočka je obligátní masožravec, snažit se z ní udělat vegetariána nebo vegana, to vidím jako hodně velký zásah proti přírodě,“ řekl Právu Košař. Dodal, že když vegani svojí filozofií usilují o co nejmenší dopad na přírodu a životní prostředí, tak by se měli zamyslet nad tím, proč se ji takto snaží předělávat.

Kočky si totiž na rozdíl od psů neumí samy vyrobit aminokyselinu taurin, kterou nutně potřebují k životu. Proto je nyní do většiny masových granulí přidávána i synteticky. S tím souvisí, že do rostlinné stravy pro psy a kočky je uměle dodávána i řada vitamínů a minerálů, aby jejich těla získala látky, které by normálně dostala z vyvážené stravy.

Téměř veganské granule

Syntetické látky se přidávají i do „normálních“ granulí a lidé by si při jejich výběru měli dávat pozor na složení. Stává se, že v některých granulích je větší podíl rostlinné složky než živočišné, což zvířeti působí závažné trávicí potíže, například potravinové alergie. Právu to řekla Zuzana Rennerová, předsedkyně neziskové organizace Animal Eye, která vznikla za účelem důslednějšího prosazování práv zvířat.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby lidé krmili psy a kočky jen rostlinnou stravou?
ne, je to proti přírodě
96,5 %
každý majitel si to musí rozhodnout sám
3,5 %
Celkem hlasovalo 4017 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám