Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Josef Dostál vybojoval stříbro v kajaku, kanoista Fuksa na Doktora nenavázal

Sport

  14:15aktualizováno  17:18
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Rozdílné výkony předvedli v úterních finálových jízdách čeští rychlostní kanoisté. Zatímco Martin Fuksa nepotvrdil roli jednoho z favoritů kanoistické kategorie C1 a obsadil až šesté místo, kajakář Josef Dostál vyrovnanou jízdou vybojoval stříbrnou medaili, když nestačil pouze na Španěla Marcuse Walze.

Kajakář Josef Dostál. foto: Reuters

ONLINE: První české stříbro z Ria získal kajakář Dostál, kanoista Fuksa šestý

Dostál se postaral o sedmou českou medaili v Riu. K jedné zlaté a pěti bronzovým přidal první stříbro.

Třiadvacetiletý Dostál, který bude v Riu ještě obhajovat bronz z Londýna na čtyřkajaku, se v roce 2014 stal na kilometrové trati mistrem světa a loni získal na světovém šampionátu v Miláně stříbro.

„Posledních tři sta metrů do cíle jsem si říkal, že teď je přesně ta chvíle, kvůli který jsem tady, kvůli které jsem měl pár nechutných tréninků, při kterých jsem se i pozvracel. To pomohlo k medaili,“ uvedl Dostál.

Vzbudil jsem se a věděl, že to půjde

K medaili ho dohnala obrovská touha, vydal se ze všech sil.

„Strašná touha. Včera (v rozjížďce a semifinále) jsem byl trochu laxní, dneska jsem se ale vzbudil a věděl jsem, že to půjde,“ uvedl.

„Jelo se mi pohodovým záběrem, chvíli jsem měl strach, jestli jsem to nepřepálil, ale po pětistovce jsem věděl, že to je super, že jedu na medaili. Dal jsem do toho všechno,“ řekl.

Rychlostní kanoistika - finále:

Muži: 1000 m:

K1: 1. Walz (Šp.) 3:31,447, 2. Dostál 3:32,145, 3. Anoškin (Rus.) 3:33,363, 4. Stewart (Austr.) 3:33,741, 5. Pimenta (Portug.) 3:35,349, 6. Poulsen (Dán.) 3:36,840, 7. Hoff (Něm.) 3:37,581, 8. Gelle (SR) 3:40,691.

C1: 1. Brendel (Něm.) 3:56,926, 2. Queiroz (Braz.) 3:58,529, 3. S. Tarnovschi (Mold.) 4:00,852, 4. Štokalov (Rus.) 4:00,963, 5. Altuchov (Ukr.) 4:01,587, 6. Fuksa 4:03,322, 7. Kočněv (Uzb.) 4:04,205, 8. Tacchini (It.) 4:15,368.

V úterním finále se po startu držel na pátém místě, v polovině trati se ale posunul na třetí místo a následně na druhé. V závěru se mu sice podařilo předjet v té době vedoucího Murrayho Stewarta, ale z vítězství se radoval skvěle finišující Walz.

„Je to něco neuvěřitelného. Když jsem se letos pokoušel o kvalifikaci na olympiádu, tak jsem v něco takového nevěřil. Poslední měsíc jsem jen tvrdě trénoval a trénoval a stále tomu nemůžu uvěřit. Je to báječné,“ radoval se Walz.

Ten si účast v Riu vybojoval až v dodatečné květnové kvalifikaci v Duisburgu a před startem her nepatřil mezi medailové kandidáty.

Fuksa: Mrzí mě, že to nešlo jako v semifinále

Stejně starý Fuksa získal na této trati stříbrné medaile na světových šampionátech v uplynulých dvou letech a doufal, že by se mohl přiblížit skvělým výsledkům současného šéfa olympijské mise v Riu Martin Doktora. Doktor v Atlantě získal dvě zlata.

Při svém premiérovém startu na olympiádě ale Fuksa od začátku zaostával za soupeři a většinu závodu jel sedmý. V závěru se posunul na šesté místo. Za vítězným Brendelem zaostal o více než šest sekund.

„Bylo to strašně těžký. Mrzí mě dojem z té jízdy. Nebylo to super jako v semifinále, to bylo lepší,“ uvedl Fuksa. „Hned na začátku tam byly nějaký nesmyslný vlny, což mi vzalo hodně sil. Neměl jsem svoji pohodu, abych jel nějak s nima,“ řekl.

Kanoista Martin Fuksa v Riu.

Pokukoval po medaili, protože cítil, že na ni má. „Samozřejmě, každý sportovec chce na olympiádě medaili. Měl jsem na to, ale nevyšlo to. Beru to pozitivně,“ doplnil Fuksa.

Za pětinásobným světovým šampionem na tratích 1000 a 5000 metrů Brendelem skončil druhý domácí Isaquias Queiroz, bronz získal Moldavan Serghei Tarnovschi.

Měl jsem to až moc na háku, připustil Fuksa

Nervozitou netrpěl a to byl možná problém. „Překvapilo mě, jak jsem to měl možná i trochu moc na háku. Fakt jsem byl úplně v klidu,“ uvedl Fuksa s tím, že nejspíš nezvládl naladit psychiku. Na loňském mistrovství světa, kde skončil druhý, byl naopak extrémně nervózní.

„Tehdy jsem byl před finále úplně hotovej a málem jsem vyhrál. Tady jsem byl na můj vkus až moc v klidu. Nevím, čím to je. Dopadlo to takhle. Samozřejmě si sám nervozitu nebudu chtít vybudovat, to musí přijít samo. Ale nic nepřišlo,“ divil se.

Žádný tlak na sebe nepociťoval. „Celou dobu jsem byl v pohodě. Říkal jsem si: Olympiáda? No a co! Trénuju jako vždycky na každý svůj vrchol. Jasně, upínal jsem se k tomu, ale bral jsem to v klidu. Žádný tlak jsem na sebe nepociťoval. Nic. Užíval jsem si to,“ líčil.

Dojem z jízdy měl dnes zkažený. „Neměl jsem tu svoji pohodu. Semifinále bylo včera suprový, ráno rozjížďka skvělá. Jízda pro mě nebyla stoprocentní, neodešel jsem z ní s dobrým pocitem, že jsem odvedl dobrý závod, dobrý výkon,“ uvedl.

Kanoista Martin Fuksa v Riu.
Kanoista Martin Fuksa.

Věděl, že jeho soupeři od začátku pojedou naplno. „Já jsem chtěl jet na sebe, soustředil jsem se jen na sebe. Říkal jsem si: Pojď, je to olympiáda, dej do toho všechno!. Byl jsem tuhej, ale pomalej,“ uvedl.

Měl nevýhodnou sedmou dráhu, to ale Fuksa neřešil. „Samozřejmě to hraje roli, ale nebudu se na nic vymlouvat, byl jsem prostě pomalej.“ Snažil se být pozitivní.

„I ta šestka je fajn. Doufám, že to není poslední šance. Jsem mladej, jedu dál,“ prohlásil třiadvacetiletý kanoista, kterého čeká v Riu ještě závod na 200 metrů.

Autoři: ,