Škoda Octavia RS TDI může mít zvuk jako benzínový osmiválec

Asi s námi budete souhlasit, když prohlásíme, že auta se vznětovým motorem nemají příliš líbezný zvuk. Automobilky to řeší různými způsoby a jedním z nich je falešný zvuk z reproduktorů. Jenže zatímco zpoza volantu máte dojem že řídíte minimálně nejrychlejší auto planety, zvenku se ozývá typický klapot dieselu.

U dražších aut můžete narazit na propracovanější způsob tvorby zvuku, který se sice také spoléhá na reproduktory, nejsou ovšem umístěné uvnitř auta, ale přímo ve výfukovém systému. Výhody takového řešení asi není třeba zmiňovat, stejně jako fakt, že takové řešení je zkrátka nákladnější. 

Škoda Octavia RS TDI se proto spoléhá na první případ, kdy speciálním zařízením vytváří lepší zvuk v kabině vozu. I v tomto oboru ale narazíte na tuningové společnosti, které dokážou nabídnout propracovanější řešení.

Jednou takovou je i firma Cete Automotive GmbH, která má pro mladoboleslavské modely připraven speciální výfuk s reproduktorem. Jeho výsledky se odvíjí od zvoleného jízdního režimu, takže v tom ekologickém zní zcela standardně, v automatickém už je o něco hlasitější a ve sportovním v určitých otáčkách úspěšně napodobuje benzínový osmiválec.

Kompletní kit s upraveným výfukem a řídící jednotkou vás přijde na 1290 euro (35 tisíc korun), přičemž zvuk lze kromě jízdního režimu ovládat také na dálku za pomoci mobilního telefonu. 

Škoda Octavia

Škoda Octavia je nejprodávanější automobil v ČR a současně nejprodávanější model značky Škoda. V roce 2020 byla uvedena na trh Octavia IV – čtvrtá generace novodobé Octavie, tentokrát se čtyřmi variantami pohonů: spalovací motor, mild-hybrid, plug-in hybrid a stlačený zemní plyn.

Ceny a výbava • První jízda Škody Octavia RS iV • Škoda Octavia Scout • Hybridní modely • Škoda Octavia RS • Test Škoda Octavia 2.0 TDI Evo

Doporučujeme

Články odjinud