Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) chce zákaz muslimské burky na většině veřejných míst. Na požadavku se v pátek shodl se zemskými ministry vnitra za konzervativní formaci CDU/CSU. Společně také hodlají posílit bezpečnostní síly o dalších 15 000 členů. De Maizière je i proti trvalé dvojí státní příslušnosti, informovala agentura DPA a web Spiegel Online.

Jednání konzervativních ministrů vnitra podpořilo navýšení počtu příslušníků celostátních i zemských bezpečnostních sil o 15 000 lidí do roku 2020. "Potřebujeme více policistů, nejen na ulicích, ale i u počítačů a u zvláštních sil," řekl de Maiziére. Bezpečnostní složky mají také dostat lepší vybavení, včetně nových zbraní a ochranných vest. Zároveň je třeba posílit pravomoce zpravodajských služeb, uvedli ministři na tiskové konferenci. Tyto požadavky budou patrně i jedním z témat CDU/CSU v kampani před nadcházejícími parlamentními volbami, napsal Spiegel Online.

"Shodli jsme se, že chceme i právně předepsat příkaz ukazovat tvář tam, kde je to nezbytné pro soužití naší společnosti - za volantem, na úřadech, ve školách, ve veřejných službách, u soudu," řekl de Maizière o jednání se zemskými ministry vnitra. Zákaz zakrývání obličeje má platit i pro demonstrace, školky a pasové kontroly. Odmítnutí burky prý nemá nic společného s bezpečností, ale se sociální soudržností.

Němečtí konzervativní ministři vnitra chtějí také zrušit stávající pravidla týkající se dvojího občanství. "Jsem pro to, aby se člověk nakonec přihlásil k jednomu občanství. Dlouhodobě by neměl mít dvojí," prohlásil de Maizière.

Do roku 2014 se stávali v Německu narozené děti cizinců německými občany a jen zpočátku měli i státní příslušnost rodičů. Mezi 18 a 23 lety se většina z nich musela rozhodnout, jaký jeden pas si ponechá. Od prosince 2014 mohou mít tyto děti trvale německou i cizí státní příslušnost odvozenou od rodičů.