Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC České republiky 2016: Rekord Marca Márqueze a havárie Lüthiho

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Kvalifikace na jedenáctý závod letošní sezóny ovládli v jednotlivých třídách Marc Márquez (MotoGP), Johann Zarco (Moto2) a Brad Binder (Moto3). V prostřední kubatuře Moto2 těžce havaroval Thomas Lüthi.

Domácí závod se v kalendáři udržel a je každoročním motocyklovým svátkem pro všechny české motocyklové fanoušky. Letos můžeme na trati vidět dva naše závodníky: Jakuba Kornfeila a Karla Haniku. Pro českou GP získal divokou kartu i tým vynikajícího jezdce zejména přírodních okruhů Jiřího Brože ve třídě Moto2. Starší švýcarský podvozek z dílen Eskila Sutera ovšem sedlá velezkušený Anthony West, vítěz dvou Velkých cen. Jedná se o jediný suter v poli, kterému jinak až na trojici italských speed upů a dvě šasi Tech 3 zcela dominuje německý Kalex.

MotoGP

Mezi jezdci královské třídy chybí stále Jack Miller, který si při rakouském warm upu polámal kosti. Alvaro Bautista se pro příští rok stěhuje od Aprilie k Asparovi. Prvnímu tréninku na brněnské trati MotoGP vládl Andrea Iannone (Ducati), druhému Marc Márquez a dnes dopoledne byl nejrychlejší pro změnu Jorge Lorenzo. Čtvrtý půlhodinový trénink, ten následuje po sobotní kvalifikaci Moto3, patřil také Španělovi s yamahou, Iannoneho porazil o dvě tisíciny. Dramaticky už po vyvěšení šachovnicových vlajek boural Cal Crutchlow a jeho stroj skončil za svodidly.

Boj o pole position v MotoGP má jiný formát než méně prestižní kubatury. Z první čtvrthodinové části postupují do druhé patnáctiminutovky dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější právě v oněch úvodních třech trénincích. Ta nejprve odpočívá. Q1 ovládli její překvapivý účastník Dani Pedrosa a Bradley Smith.

Ve druhé části, která rozhoduje o postavení na roštu na předních příčkách, vypadal nejrychleji Jorge Lorenzo. Jenže Marc Márquez využil jízdy v chumlu (s Polem Espargarem a Rossim) a dostal se těsně pod hranici 1:54,6 min. Nikdo jiný už jej nepřekonal. V první řadě doplní letos skvělého pilota Hondy právě Lorenzo a Iannone. Devítinásobný šampion Rossi odstartuje ze šestého místa. Před dvaceti lety vyhrál v Brně svou první GP ve třídě do 125 cm3. Porazil jej dnes opět skvělý Héctor Barberá jako nejrychlejší nezávislý jezdec, dále pak čtvrtý Aleix Espargaró (Suzuki).

Moto2

Páteční tréninky čtyřdobých šestistovek patřily Álexu Márquezovi a Johannu Zarcovi. V tom dnešním byl nejrychlejší Lorenzo Baldassarri i přes divoký pád. Havaroval i Lüthi, jehož motorka přeletěla dokonce bariéru. Ital se podrobil lékařské prohlídce, ale zůstal nezraněn, stejně jako Švýcar.

Oba do kvalifikace nastoupili, ale Lorenzo se potkal s asfaltem dnes jako první. Na trať se ovšem později vrátil. Álex Márquez, exmistr světa Moto3, dokazoval, že mu Brno sedí i v bitvě o nejvýhodnější startovní pozici. Přítomnost Sama Lowese, Johanna Zarca, Thomase Lüthiho a Takaakiho Nakagamiho na předních místech také nebyla žádným velkým překvapením. Jenže Lüthi znovu havaroval, tentokrát těžce. Z motorky jej doslova vykopl highsider a z pohledu kamery na stroji to vypadalo, že se s ním potkal. Později zveřejněný záznam z trati skutečnost potvrdil. Zasahovali lékaři...

V tu chvíli se k zemi odporoučel i Sandro Cortese a kvalifikace byla na chvíli zastavena rudou vlajkou, do konce chybělo pět minut. Po restartu si ustlal Marcel Schrötter. V předposledním okruhu vyrval pole position mladému Márquezovi Zarco, v posledním ho sice překonal Sam Lowes, ale Johann jel hned za ním a byl rychlejší... Zdravotní stav bývalého mistra světa stopětadvacítek z roku 2005 dosud není znám.

Moto3

Romano Fenati byl oficiálně ve čtvrtek 18. srpna vyhozen z týmu Sky VR46 kvůli incidentu z rakouské kvalifikace, kdy se pohádal se členy týmu. Nešlo o první podobnou záležitost a temperamentní Romano jistě nechodil pro použité výrazy daleko. Od Británie jej nahradí Lorenzo dalla Porta a pro příští rok byl potvrzen Francesco Bagnaia, který přijde od Aspara. Oba Italové si tak nakonec prohodí místa, pro dalla Portu se jedná jen o záskok do konce sezóny.

První brněnské volné měření sil nejslabší kubatury přineslo štěstí Eneovi Bastianinimu, zbylá dvě zvládl nejlépe vedoucí jezdec průběžné klasifikace Brad Binder. Dnešní čtyřicetiminutovou bitvu o nejrychlejší čas v nejslabší třídě čtyřdobých dvěstěpadesátek zahájil pádem Karel Hanika, který jede domácí závod na divokou kartu. Z indické Mahindry přesedlal na KTM německého týmu Freudenberg, se kterým jezdí juniorské mistrovství světa CEV. Válel se i Hiroki Ono.

Na čele průběžné výsledkové listiny kvalifikace se objevovala známá jména: Martin, Brad Binder a Bulega. Přetahovali se hlavně první dva a později do pořadí promluvil i Bastianini. Bagnaia se v závěru potkal s asfaltem a kvalifikace pro něj skončila, minutu před koncem havaroval i Enea. Tehdy stále vedl, ale nejprve jej přeskočil Andrea Migno a nakonec si nejrychlejší čas připsal Brad Binder. Kornfeil skončil na desátém místě a Hanika třináctý, což jim oběma dává naději na body. Jakub může potvrdit letošní formu (mimo dojel pouze dvakrát), také Karlovi by se pro případný stálý návrat do MS zatraceně hodily.

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)