Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC České republiky 2016: Brnu vládli Britové!

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
V jedenácté GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Cal Crutchlow (MotoGP), Jonas Folger (Moto2) a John McPhee (Moto3).

Neděle slibovala v Brně zajímavé závody. Po slunečné sobotě se totiž snášely už od rána z nebe dešťové kapky. Dopolední zahřívací tréninky tak vyhráli Scott Redding (Pramac Ducati), Jonas Folger a John McPhee. Folgerův triumf překvapivý nebyl, zbylí dva jezdci MotoGP, respektive Moto3 jsou známí „vodníci“. V Moto3 se nakonec radoval právě McPhee, navíc vybojoval první vítězství v MS pro Peugeot, co na tom, že se jedná o přejmenovaný motocykl Mahindra? Čtyřválcové šestistovky Honda patřily zase Jonasu Folgerovi, kterému Brno sedí. Nejvýkonnější motocyklovou třídu poznamenala pneumatiková loterie na osychající trati, první místo Calu Crutchlowovi ale nikdo nevezme.

MotoGP

Závod MotoGP se jel na mokré trati, ale už bez deště. Po pár zatáčkách vykrystalizovalo pořadí Marc Márquez - Dovizioso - Iannone. Za oběma továrními stroji Ducati jely japonské stroje Suzuki se španělskými piloty, ale brzy se mezi vklínil Scott Redding. „Dovi“ s Iannonem ale oranžovou hondu vpředu zdolali a to samé se povedlo i Britovi na dalším italském stroji týmu Pramac. Yamahy Rossiho a Lorenza se pohybovaly až za první desítkou. Jorge spadl až mimo body.

Rozhodnuto ale nebylo nic, vzhledem k osychající trati měli jezdci v boxech připraveny náhradní motocykly. Héctor Barberá (Avintia Racing) se prokousal na čtyřku, dominance Ducati pokračovala. Doviziosovi ale odešla přední guma, vyjel z trati a z boje o vítězství vypadl. Objevil se v depu, ale s druhým motocyklem už toho moc nedokázal a nakonec odstoupil. V čele jel tedy jeho kolega Andrea Iannone. Aleix Espargaró si to rozdával o páté místo s Calem Crutchlowem. Cal se pověsil na výfuky Márquezovi a překonal ho, poté se vetřel k první trojce.

Prvním, kdo vyměnil stroj, byl Bradley Smith (Tech 3 Yamaha). Zariskoval se slicky a záhy jej následoval Lorenzo, dokonce dvakrát! Vypadl Aleix Espargaró a Rossi už se posunul z osmičky na šestku. Byl spolu s Crutchlowem nejrychlejším mužem na trati a Márquez s ním měl co dělat. Vpředu bojovali Iannone s Crutchlowem. Cal získal slušný náskok, ale před Valentinem si nemůže být jistý nikdo. Dotáhl to totiž na stříbro!

Bylo jasné, že nikdo už motorky měnit nebude. Brit na čele navíc Valemu ujížděl. Márquez nenechal na pokoji Iannoneho a Barberu. Fantasticky zvládl závěr Loris Baz, který se odnikud objevil na čtvrtém místě, naopak Reddingovi odešly gumy a propadl se dozadu. Britové čekali na vítězství v nejprestižnější třídě 35 let, od GP Švédska 1981, kde se radoval Barry Sheene s yamahou. Přivezl jim ho Cal Crutchlow, který letos jezdí v týmu Lucia Cecchinella a sedlá motocykl Honda.

Pořadí MS po jedenácti závodech: 1. Marc Márquez 197, 2. Valentino Rossi 144, 3. Jorge Lorenzo 138, 4. Dani Pedrosa 109, 5. Maverick Viñales 100...

VC České republiky MotoGP 2016 – Pořadí v cíli
1. Cal Crutchlow Honda LCR Honda 47:44,290 min
2. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +7,298 s
3. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +9,587 s
4. Loris Baz Ducati Avintia Racing +12,558 s
5. Héctor Barberá Ducati Avintia Racing +13,093 s
6. Eugene Laverty Ducati Pull & Bear Aspar Team +13,852 s
7. Danilo Petrucci Ducati Octo Pramac Yakhnich +23,414 s
8. Andrea Iannone Ducati Ducati Team +24,562 s
9. Maverick Viñales Suzuki Team Suzuki Ecstar +24,581 s
10. Tito Rabat Honda Estrella Galicia 0,0 Marc VDS +37,131 s

Moto2

V dnešním závodě Moto2 jsme museli oželet Thomase Lüthiho, ale z dramatické kvalifikační bouračky si odnesl pouhý otřes mozku, což je minimum oproti tomu, jak incident na kamerách vypadal. Nejlepší start ve čtyřdobých šestistovkách měl Jonas Folger. Za ním jezdili Álex Rins a Takaaki Nakagami. Spadl Axel Pons, naštěstí bez následků. Nakagamiho brzy překonal Sam Lowes. Lídr průběžného pořadí a poleman Zarco se propadl až za hranici bodované patnáctky.

Na Nakagamiho si vyšlápl i výborný Syahrin z Malajsie, jenže oba se neudrželi před Álexem Márquezem, ten se posunul na čtvrté místo. Slušně jel i velezkušený Mattia Pasini, vítěz 10 GP ve třídách 125 a 250, dostal se až na pětku a pak předjel Márqueze. Poslední léta na své úspěchy přitom jen vzpomínal a loni pouze zaskakoval... Až do té doby byl závod poklidný. Pak Corsi poslal z trati Nakagamiho a havaroval i Luca Marini, všichni se pohybovali mezi nejlepší desítkou.

Prudký déšť se trochu zmírnil, takže se rudá vlajka neobjevila. Simone Corsi dostal penalizaci, musel projet boxovou uličkou. Ratthapark Wilairot nepotěšil Tadayukiho Okadu, slavný Japonec přišel o oba jezdce, i když Thajec do pádu jezdil až dvacátý. Sandro Cortese ještě předjel Márqueze, jenže v naprostém závěru jej sundal Pasini. Pršet přestalo, Jonas Folger slavil bezkonkurenční triumf. Zarco skončil jedenáctý, porazil jej Anthony West na tří roky starém suteru českého týmu Jiřího Brože, i oba loňští soupeři o titul v Moto3: Danny Kent a Miguel Oliveira. Kent přitom po kvalifikaci obdržel penalizaci a posunul se na roštu dozadu.

VC České republiky Moto2 2016 – Pořadí v cíli
1. Jonas Folger Kalex Dynavolt Intact GP 45:30,342 min
2. Álex Rins Kalex Paginas Amarillas HP 40 +5,175 s
3. Sam Lowes Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +9,021 s
4. Mattia Pasini Kalex Italtrans Racing Team +14,763 s
5. Álex Márquez Kalex Estrella Galicia 0,0 Marc VDS +17,959 s
6. Hafizh Syahrin Kalex Petronas Raceline Malaysia +24,247 s
7. Danny Kent Kalex Leopard Racing +25,696 s
8. Franco Morbidelli Kalex Estrella Galicia 0,0 Marc VDS +25,916 s
9. Miguel Oliveira Kalex Leopard Racing +27,199 s
10. Anthony West Suter Montáže Brož Racing Team +36,430 s

Pořadí MS po jedenácti závodech: 1. Johann Zarco 181, 2. Álex Rins 162, 3. Sam Lowes 137, 4. Jonas Folger 108, 5. Thomas Lüthi 106...

Moto3

V nejslabší kubatuře se měnilo vpředu postavení na roštu, Andrea Migno přišel o první řadu. Jakub Kornfeil se posunul dokonce o dvě příčky kupředu a startoval osmý. Vzhledem k dešti se čekalo, co dokáže Pawi z Malajsie, který vyhrál zatím dvakrát (Argentinu a německý Sachsenring) a pokaždé na mokru. Krátce po zhasnutí červených světel se do čela posunul Jorge Martin, ale Jakub Kornfeil jezdil druhý! Pak jej předjel Arón Canet, ovšem Kuba si to nenechal líbit. Čtvrtý v tu chvíli jezdil John McPhee (Peugeot) a své poslední slovo ještě neřekl ani Brad Binder. Martin si vybudoval malý náskok.

Kornfeil bohužel kontakt s nejlepšími záhy ztratil a propadl až na sedmičku. První čtyřka se sjela. V problémech se ocitl Gabriel Rodrigo, ale ustál je. Do čela se posunul lídr průběžného pořadí, který spolu s McPheem ostatním ujel o dvě sekundy. První ze špičky lehl Canet a „ryba“ Pawi se po stíhačce objevil na třetím místě. Z 28. místa na startu! Na Bindera ale pořád ztrácel skoro čtyři vteřiny, čelo se roztáhlo. Spadli Albert Arenas s druhým peugeotem a Francesco Bagnaia.

Brad Binder nedával nikomu šanci a dokazoval, kdo je letos v Moto3 králem. Jenže pět kol před cílem nikým neohrožován v prudkém dešti upadl a do čela se dostal Skot s devítisekundovým náskokem před Martinem! Kornfeil jezdil na čele první velké grupy. Úspěch nebyl dopřán ani Pawimu, který si také ustlal. Martin si to rozdával o druhé místo s di Giannantoniem. Nakonec jej uhájil. McPhee ustál i highsider a vyhrál! Kubu předjel Bastianini, který byl o dost rychlejší, nakonec podlehl i Antonellimu. Šesté místo je ale slušný standard. Karel Hanika začínal čtyřiadvacátý, díky pádům soupeřů se posunul na šestnáctku. K jedinému bodu ale bylo daleko....

VC České republiky Moto3 2016 – Pořadí v cíli
1. John McPhee Peugeot Peugeot MC Saxoprint 45:36,087 min
2. Jorge Martin Mahindra Pull & Bear Aspar Mahindra Team +8,806 s
3. Fabio di Giannantonio Honda Gresini Racing Moto3 +9,777 s
4. Enea Bastianini Honda Gresini Racing Moto3 +10,654 s
5. Niccolo Antonelli Honda Ongetta-Rivacold +13,872 s
6. Jakub Kornfeil Honda Drive M7 SIC Racing Team +15,533 s
7. Bo Bendsneyder KTM Red Bull KTM Ajo +15,819 s
8. Joan Mir KTM Leopard Racing +16,289 s
9. Nicolo Bulega KTM Sky Racing Team VR46 +16,473 s
10. Jorge Navarro Honda Estrella Galicia 0,0 +16,681 s
16. Karel Hanika KTM Freudenberg Racing Team +57,814 s

Pořadí MS po jedenácti závodech: 1. Brad Binder 179, 2. Jorge Navarro 118, 3. Enea Bastianini 94, 4.

Romano Fenati 93, 4. Francesco Bagnaia 90... 10. Jakub Kornfeil 68

Foto: Václav Duška jr

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Avatar - Uživatel_5340709
21. 8. 2016 22:23
Re: Doctor!
I Kornfeil celkem dobrý, kdyby udržel ke konci IV. místo a někdo před ním na špici spadl, byla by bedna. ;-)
21. 8. 2016 19:15
Re: Nuž áno
No po konci minulý sezony obdivuju(nechápu) mimo španělů, jak mu může někdo fandit. K plusu mu přičítám, že tuto sezonu jezdí chytře a nerve se za každou cenu o vítězství jako v minulých letech.
Avatar - maxi!
21. 8. 2016 18:22
Re: Nuž áno
mlademu Marquezovi som celkom fandil, ale vlani na konci sezony sa vyfarbil a uz ho nemusim.... :-!
21. 8. 2016 18:05
Nuž áno
Parádní závod, ale ruku na srdce díky počasí. Stejně jako Vale i já se děsil půrvních kol, ale jakmile odtajnila grafika pneu jednotlivých jezdců, bylo otázkou času, kdy těm vepředu dojde dech. Pro boj o titul škoda, že Ducatky nedali Marca a tradičně tragický výkon Lorenza na mokru ani netřeba komentovat.
Dědku dej do toho všechno, jsi jediný kdo může potrápit Marca.
P.S.: V článku by mohla být zmínka o tom, že 1+4 a 2 jezdec v cíli jeli jiné gumy než zbytek. Byl to podstatný detail.
Avatar - maxi!
21. 8. 2016 15:52
Doctor!
pekne! :-!