Hlavní obsah

Turecká armáda v Sýrii bombarduje Islámský stát i Kurdy

– Ankara

Turecké dělostřelectvo ostřelovalo v úterý pozice Islámského státu (IS) na severu Sýrie u Džarabulusu. Při pondělním ostřelování pálilo i na pozice kurdských milicí YPG ze Syrských demokratických sil, které po osvobození Manbidže postupují k tureckým hranicím.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký tank u syrských hranic (ilustrační foto)

Článek

Turecká armáda vypálila v úterý 40 granátů na pozice IS v Sýrii v reakci na minometnou palbu ze Sýrie, která zasáhla turecké příhraniční město Gaziantep. Dva minometné granáty dopadly do zahrady mešity, uvedl list Hürriyet.

Turecká armáda oznámila, že zasáhla čtyři posty Islámského státu. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu ještě předtím řekl, že sever Sýrie by měl být od Islámského státu zcela očištěn, napsala BBC.

Turecko je sice členem koalice proti IS, zatím ale výraznější operace proti samozvanému chalífátu nepodnikalo. Nyní se ale objevily informace, že umožní syrských rebelům soustředěným v Gaziantepu zaútočit na Džarabulus, kde chtěla už loni syrská opozice ustavit svou vládu.

Zřejmě s těmito plány souvisel víkendový atentát na svatbu člena turecké prokurdské strany HDP v Gaziantepu, který si vyžádal 54 oběti. Nálož použitá při útoku byla podobná, jakou použily skupiny napojené na Islámský stát při předchozích atentátech proti Kurdům v Turecku. [celá zpráva]

Palba na kurdské pozice 

Turecká děla však pálila na i pozice syrských kurdských milic YPG severně od Manbidže, ze kterého Kurdové po deseti týdnech vytlačili bojovníky Islámského státu. Dopadly tam dva granáty.

Milice YPG jsou v Sýrii jedněmi z nejúspěšnějších jednotek bojujících proti Islámskému státu. Otevřeně je podporují Američané, kteří působí i jako poradci na frontě, ale Ankara skupinu považuje za teroristickou. Je podle ní napojena na separatistickou tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK), která vede od roku 1984 boj za samostatný turecký Kurdistán.

Reklama

Výběr článků

Načítám