Hlavní obsah

Sony ukáže dvě nové herní konzole najednou. Už v září

Novinky, chm

V kuloárech se již nějakou dobu šeptá o tom, že společnost Sony se chystá uvést příští měsíc na trh novou televizní konzoli. Podle serveru Polygon však japonský elektronický gigant možná všechny hráče překvapí – uvede prý totiž hned dva nové modely PlayStation.

Foto: archív výrobce

Aktuálně nabízená televizní konzole PlayStation 4

Článek

Příchod nového PlayStationu zatím zástupci společnosti Sony oficiálně nepotvrdili. Podle webů Vice Gaming a Gameblog však japonský elektronický gigant chystá na středu 7. září velkou akci, na které by měla hlavní roli hrát právě televizní konzole.

Jak už bylo uvedeno výše, podle serveru Polygon navíc nebude jedna, ale rovnou dvě. Jedna z nich bude extrémně výkonná, druhá pak má být pouhým vylepšením aktuálně nabízené čtyřky.

Vyšší výkon především

O výkonnějším modelu se toho zatím moc neví, druhá novinka je zatím známá pod kódovým označením PlayStation Neo. Její hlavní předností by mělo být navýšení výkonu. Použit sice bude ten samý procesor, jako v aktuálně prodávané čtyřce, ale bude pracovat na vyšší frekvenci.

Konkrétně tedy půjde o čip s architekturou Jaguar, jehož osm jader bude taktováno na 2,1 GHz. Jen pro připomenutí, současná generace PlayStation 4 pracuje při frekvenci 1,6 GHz. Výkon procesoru by měl být tedy 1,3krát vyšší.

Ještě většího zvýšení výkonu se dočká grafický čip, který bude již tradičně pocházet z dílen společnosti AMD. Grafické jádro však bude mít dvakrát více výpočetních bloků a místo taktu 800 MHz bude pracovat na 911 MHz. Podle uniklých dat by tak měl grafický výkon v konečném důsledku narůst 2,3krát.

Nejvýkonnější konzole na světě?

Extrémně výkonný PlayStation patrně zástupci společnosti Sony přichystali na akci v září na poslední chvíli. S největší pravděpodobností jde o reakci na prohlášení konkurenčního Microsoftu.

Viceprezident herní divize Microsoftu Phil Spencer totiž již v polovině června potvrdil, že americký softwarový gigant pracuje na zbrusu novém modelu zvaném Scorpio.

Foto: archív výrobce

Microsoft zatím zveřejnil jedinou fotografii – srdce nové konzole Scorpio.

Ten přesné parametry zatím neprozradil, nechal se však slyšet, že půjde o nejvýkonnější televizní konzoli na světě. Výkon by měl dosahovat hodnoty 6 teraflopů, což by mělo bohatě stačit pro hraní v rozlišení 4K. Na to přitom zatím není připravena žádná ze zavedených konzolí.

Spencer zároveň potvrdil, že podrobnosti o modelu Scorpio budou prozrazeny brzy. Na jeho uvedení si přesto hráči budou muset počkat ještě více než rok, zahájení prodeje je totiž naplánováno až na Vánoce v roce 2017. [celá zpráva]

Pokud se společnosti Sony podaří přinést svůj top model na pulty obchodů dříve, získá tak před Microsoftem důležitou konkurenční výhodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám