Hlavní obsah

Nejpoužívanějším fotoaparátem na světě je iPhone

Novinky, ort

Výrobci se neustále snaží přinášet na pulty obchodů nové fotoaparáty, aby zaujali co největší počet uživatelů. Realita je nicméně taková, že o sebelepší přístroje nemají lidé příliš valný zájem. Statistikám nejpoužívanějších fotoaparátů totiž kralují chytré telefony – konkrétně iPhone od společnosti Apple. Vyplývá to z údajů fotografické sociální sítě Flickr.

Foto: mif, Novinky

Nejpoužívanějším fotoaparátem je iPhone 6.

Článek

Smartphony s logem nakousnutého jablka obsadily hned čtyři z pěti předních příček. Nejpoužívanějším fotoaparátem je přitom iPhone 6, druhé místo patří iPhonu 5S a třetí iPhonu 6S. Čtvrtým telefonem v přehledu je iPhone 6 Plus, který se však umístil až na pátém místě.

Čtvrtá příčka patří chytrému telefonu Galaxy S6 od společnosti Samsung. Právě model od jihokorejského elektronického gigantu je jediným smartphonem v žebříčku pěti nejpoužívanějších fotoaparátů, který nepochází z dílen společnosti Apple.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S6

I když by se na první pohled mohlo zdát, že statistika je přehledem chytrých telefonů, ve skutečnosti jde opravdu o nejpoužívanější fotoaparáty na zmiňované sociální síti. Tradiční fotoaparáty ale zkrátka na popularitu smartphonů nestačí.

Data přitom mají poměrně velkou vypovídající hodnotu, protože statistiky jsou sestaveny z údajů od více než 100 miliónů uživatelů, kteří Flickr používají.

Výhoda dotykových displejů

Fotoaparáty chytrých telefonů dnes již většinou nabízejí totožný počet megapixelů jako kompakty. Některé modely mají dokonce rozlišení ještě výrazně vyšší. Většina mobilů ale zatím na rozdíl od digitálů nenabízí optický zoom, tedy možnost přiblížení snímaného objektu.

Velkou předností smartphonů jsou ale dotykové displeje, vhod přijdou především při ostření. Zatímco většina kompaktů má pevně dané ostřicí body, ostřit na většině mobilů můžete kdekoliv na ploše dotykového displeje.

Stejně jako kompakty, už i telefony v dnešní době dokážou na snímku automaticky zachytit úsměv. Problém jim nedělá ani práce s obrazovými filtry a efekty. Jejich pomocí je možné imitovat kolorovací procesy ze 70. let nebo vytvořit medailonek.

Nechybí pokročilá nastavení

Celkem obstojně je možné vytvářet na smartphonech i panoramata. Po prvním snímku stačí s telefonem posouvat vybraným vodorovným směrem. Fotoaparát automaticky vyfotí zbývající momentky. Jako pomůcku má uživatel na displeji vodováhu, která zaručuje, že panorama bude bez sklonu.

Nastavení většiny telefonů ukrývá možnosti také pro zkušenější uživatele. Pracovat je například možné s hloubkou ostrosti, která zaostří vybraný objekt a zbytek scény rozmaže. Stejně tak je možné nastavit i expozici, sytost a kontrast.

Většina smartphonů samozřejmě dokáže natáčet i videa, a to i ve vysokém rozlišení. Jediné, na co je nutné si dávat pozor, je kapacita paměti – čím kvalitnější rozlišení, tím větší bude náročnost na úložný prostor.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám