Turecká ofenziva na severu Sýrie pokračuje. Letectvo udeřilo na kurdské milice

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 28. 8. 2016 16:20
Turecké letectvo bombardovalo pozice kurdských milic v Sýrii. Při náletech zemřelo nejméně 35 civilistů, zemřelo i sedm členu milic PKK, dalších 70 lidí je zraněno. Oblasti, kde turecká armáda provedla nálety, mají pod kontrolou milice napojené na Kurdy podporovanou koalici Demokratické síly Sýrie (SDF). SDF má podporu i Spojených států.
Turecké stíhačky F-16.
Turecké stíhačky F-16. | Foto: Reuters

Ankara - Turecké vládní síly dnes bombardovaly severní oblasti Sýrie. Při dvou útocích ráno zahynulo nejméně 35 civilistů, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Turecká armáda později informovala o 25 zabitých kurdských radikálech.

Střety s kurdskými povstalci se odehrávaly i v Turecku - při přestřelce u hranic s Irákem vojáci usmrtili sedm radikálů napojených na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK).

Dnešní nálety a dělostřeleckou palbu potvrdily i turecké bezpečnostní zdroje, které citovala agentura Reuters. Terčem úderů byly pozice kurdských milic.

Oblasti, kde turecké síly provedly nálety, mají pod kontrolou milice napojené na Kurdy podporovanou koalici Demokratické síly Sýrie (SDF). Ta má mimo jiné podporu i Spojených států. Organizace SOHR dění v Sýrii sleduje z Británie prostřednictvím sítě informátorů přímo v terénu.

Kurdští radikálové byli podle armády zabiti v oblasti kolem města Džarábulus, které leží na hranici s Tureckem. Armáda tvrdí, že dělá vše pro to, aby se vyhnula civilním obětem.

Turecká ofenziva v syrském pohraničí trvá už pátý den. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že vládní síly se zaměřují na bojovníky samozvaného Islámského státu i na kurdské milice YPG. Turci se obávají postupu Kurdů, kteří v posledních týdnech zaznamenali úspěch v boji proti radikálům z Islámského státu.

Turecké síly se snaží, aby se kurdské milice stáhly východně od řeky Eufrat. Ankara si nepřeje, aby Kurdové zabrali území, která se uvolní po islamistech.

Další incident se stal už v noci na dnešek, kdy na civilní letiště ve městě Diyarbakir na jihovýchodě Turecka dopadly čtyři rakety. Nikdo nebyl zraněn a pasažéry se podařilo evakuovat. Úřady atentát připisují rovněž kurdským radikálům.

Milice YPG bojující v Sýrii jsou ozbrojeným křídlem strany syrských Kurdů PYD (Strana demokratické unie) a udržují kontakty s tureckou Stranou kurdských pracujících (PKK). Tu vláda v Ankaře označuje za teroristickou organizaci a vede proti ní již léta boj hlavně na jihovýchodě Turecka. PKK bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku.

Povstalci z PKK útočí v Turecku po loňském krachu mírových jednání s vládou zejména na policejní a vojenské cíle. Během armádní ofenzivy proti Kurdům už zahynulo několik tisíc kurdských bojovníků a stovky civilistů a vojáků.

 

Právě se děje

Další zprávy