Turecko bude pokračovat s vojenskou operací v Sýrii až do té doby, než Islámský stát a kurdští bojovníci již nebudou pro zemi představovat žádnou bezpečnostní hrozbu. Prohlásil to v pondělí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecká ofenziva na severu Sýrie začala minulý týden, podle syrských opozičních aktivistů při ní zahynulo nejméně 35 civilistů, armáda to ale popírá.

Ankara je podle Erdogana odhodlaná podniknout veškeré kroky, ať už uvnitř země či mimo ni, aby ochránila turecké občany.

Turecko vyslalo do sousední Sýrie tanky i vojáky. Pomáhá tak syrským opozičním jednotkám například v získání kontroly nad městem Džarábulus a jeho okolím a zároveň se snaží zastavit postup kurdských sil napojených na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK).

"Operace Džarábulus byla ukázkou našeho odhodlání. Naše operace budou pokračovat, dokud budou teroristické organizace jako DAIŠ, PKK a její syrské křídlo YPG představovat hrozbu pro naše občany," uvedl Erdogan. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát, která bývá často používána.