Hlavní obsah

Turecko bude plnit dohodu o migrantech, vyplynulo z jednání s EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Turecko bude plnit dohody o migrantech. Po jednání ministrů zahraničí s tureckým ministrem pro evropské záležitosti Ömerem Çelikem to v sobotu potvrdila ministryně zahraničí EU Federica Mogheriniová.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ministryně zahraničí EU Federica Mogheriniová obklopena dalšími ministry zahraničí EU

Článek

„Z turecké strany jsme dostali ujištění, že se bude přidržovat uzavřených dohod, zejména pokud jde o kontroly toku uprchlíků; z naší strany půjde o práci na liberalizaci vízového styku,” řekla Mogheriniová. Neuvedla ovšem, zda EU zruší Turkům víza do konce letošního roku.

Turecko v posledním týdnu hrozilo vypovězením dohody, jestliže se nezruší víza.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si také stěžoval, že zatím bylo uvolněno jen 183 miliónů eur ze slíbených šesti miliard.

Mogheriniová se vyslovila pro posílení dialogu mezi EU a Tureckem, které plánuje navštívit již příští týden spolu s komisařem pro evropskou sousedskou politiku a rozšíření Johannesem Hahnem: „V první řadě musíme hovořit méně o sobě a více společně. Musíme pochopit emoce, které zavládly v tureckém i evropském mínění po (potlačeném) převratu.”

Stěžoval si na EU

V tom se shodla s Çelikem, který řekl: „Výsledkem tohoto setkání je silná shoda v zaměření na pozitivní otázky a na další rozšíření spolupráce mezi Tureckem a EU.”

Çelik si ale stěžoval na to, že po puči EU kritizovala Ankaru za příliš tvrdý postup vůči svým odpůrcům místo toho, aby ocenila, že puči zabránila.

Německý ministr Frank Walter Steinmeier podle stanice Deutsche Welle řekl, že stojí na straně Turecka, ale že by Ankara měla akceptovat disent. Po puči bylo zadrženo na 40 000 lidí a 80 000 jich ztratilo práci. EU má pocit, že Ankara provádí plošné čistky a zbavuje se všech svých kritiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám